Novosti|

Belišćansko Muško pjevačko društvo BelAmi nastavlja i proširuje svoju međunarodnu glazbenu suradnju. Tako su u srpnju sudjelovali na Hrvatskom danu u mjestu Birjan u Županiji Baranja u Republici Mađarskoj kao jedini inozemni ansambl i posebni gosti.

U prekrasnom pitoresknom selu, među ljubaznim i gostoljubivim domaćinima, ali i ostalim glazbenim uzvanicima iz Županije Baranja, BelAmijevci su ostvarili vrlo uspješan nastup, produbili prijateljstvo s mnogobrojnim Hrvatima u Mađarskoj te time potvrdili usku povezanost jednog naroda kojeg niti administrativne niti prirodne granice ne mogu razdvojiti.

Osim BelAmija, na Hrvatskom su danu sudjelovala društva iz Pečuha, Mohača, Kašada i Birjana promovirajući svoju folklornu baštinu kroz pjesove, pjesme i tamburaško umijeće. U Županiji Baranja tri su zavičajne hrvatske skupine koje njeguju izvornost svoga etno-nasljeđa: Bošnjaci (Pečuh i okolna mjesta), Šokci (Mohač i sela uz Dunav) te Podravci (mjesta uz rijeku Dravu). Vrlo srodni, no opet različiti, kroz razne manifestacije prezentiraju svoju sličnost u različitosti , prenose je na mlađe naraštaje i tako čuvaju od zaborava. „Nek se znade tko smo i što smo!“, krilatica im je.

Upravo zato i MPD BelAmi savršeno se uklapa u tu priču jer, za podsjetiti, pjevači potječu iz Slavonije (Belišće, Valpovo, Bistrinci, Veliškovci, Bocanjevci, Samatovci, Satnica) i iz Baranje (Darda, Beli Manastir). Različiti, a slični, geografski udaljeni, a glazbeno bliski, svaki svojom osobnošću daju svoj obol ovoj raspjevanoj  družini pa s pravom nose svoje ime „belišćanski prijatelji-prijatelji Belišća“.

Slični nastupi u Mađarskoj koji slijede su u Nagyharsanyu na manifestaciji „Vražji kotao“, a u organizaciji TZ Belišće i OPG Aralica, na Danu vinara i vinogradara u Olasu pod pokroviteljstvom Hrvatske samouprave mjesta Olas i brojni drugi.

Glazba nas veže i spaja, pjesma nas liječi, ona je „zvonka radost“!

Tekst i fotografije: Aleksandra Čeliković Cvidrak

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content