Novosti|

Zadnji tjedan ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće započeo je održavanjem čak dviju aktivnosti odmah u ponedjeljak, 8. studenoga 2021. godine. 

Toga dana Knjižnica je imala iznimnu priliku ugostiti Sinišu Goluba iz Čakovca, svestranog magistra primarnog obrazovanja i magistra znanosti upravljanja zaštićenim područjima prirode koji je nadasve aktivan u hrvatskom sustavu zaštite prirode i divljine. On je pravi borac za zaštitu prirode i okoliša pa je tu svoju strast prema prirodi i njezinom očuvanju Belišćanima prezentirao u obliku edukativnog multimedijalnog predavanja. Bilo je to zapravo putopisno predavanje o njegovom obiteljskom putovanju po poznatim američkim nacionalnim parkovima koje je obišao u razdoblju od 2014. do 2017. godine. Zajedno sa svojom suprugom i kćerkom posjetio je više od dvadeset američkih nacionalnih parkova i sva pozitivna iskustva, razna poznanstva i veliko stručno znanje koje je stekao tijekom tih putovanja zapisao je u svom putopisu Nagovor na odvažnost – obiteljski road trip po američkim nacionalnim parkovima. Tako je belišćanskoj publici ovim predavanjem ujedno i predstavio spomenutu knjigu za koju je 2019. godine dobio Nagradu Dijana Klarić za najbolji putopis.

Siniša cijeli svoj život njeguje ljubav prema prirodi, posebno prema divljini kao istinskom obliku netaknute prirodne ljepote, pa ne čudi činjenica da je od svoje najranije životne dobi fasciniran američkim sustavom nacionalnih parkova čija je glavna misija očuvati suštinsku ljepotu prirode Sjedinjenih Američkih Država. Nacionalni parkovi diljem SAD-a mogu poslužiti kao primjeri izvrsne prakse vrhunske zaštite prirode koju bi trebale provoditi i ostale zemlje svijeta. Siniša je tu praksu itekako usvojio te se trudi primjenjivati je, koliko god to mogućnosti dopuštaju, i u hrvatskom sustavu zaštite prirode što dokazuju brojni uspješni projekti za zaštitu prirode i okoliša čiji je inicijator upravo on. To najbolje pokazuje na primjeru Međimurske županije gdje je uistinu unaprijedio županijski sustav zaštite i očuvanja izvornosti prirode kao ravnatelj ustanove Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. U tom svom predanom radu vodi se učenjem jednog od najvećih američkih prirodoslovaca i ekologa Alda Leopolda koji je poznat zbog sintagme ekološke savjesti i koncepta Etika Zemlje. Aldova knjiga Ljetopis Pješčanog Okruga smatra se biblijom ekološkog pokreta. U prilog tome govori i činjenica da je tiskana u više od 2 milijuna primjeraka na 15 svjetskih jezika, a sada je prevedena i na hrvatski jezik zahvaljujući Siniši Golubu koji ju je preveo. O poduhvatu prevođenja takve značajne knjige i uopće o njezinoj važnosti za svjetsku ekologiju rekao je nekoliko riječi na koncu predavanja ističući kako mu je neizrecivo drago da ju sada i hrvatska čitateljska populacija može čitati.

Uz izvrsno održano predavanje kojim se predstavio kao vrstan predavač i znalac, Siniša je odlučio pokazati da se uspješno snalazi i kao fotograf. U predvorju Knjižnice izložio je dio svoje izložbe fotografija pod nazivom Usputna Amerika. Putujući Sjedinjenim Američkim Državama trudio se fotografijom zabilježiti svaki doživljaj američke divljine kako bi što snažnije prenio poruku o važnosti suživota čovjeka i prirode, ali i svaki dragocjeni trenutak koji je doživio usput. Ti uhvaćeni trenuci fotografskim objektivom prikazuju realnu sliku američkog društva, njihova načina života i prirodu kojom se Amerikanci s pravom ponose. Izložba je svojevrstan dodatak Sinišinoj putopisnoj knjizi i zaista ju vrijedi pogledati. Bit će izložena do kraja mjeseca studenog pa su pozvani zaljubljenici u prirodu, putovanja i fotografije da se dođu uvjeriti u svestranost ovog iznimnog Međimurca.

Tekst: Vlasta Putar i Dijana Milišić-Zečević
Fotografije: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content