Novosti|

U subotu, 16. rujna 2023. godine, prigodnom svečanošću otvorena je obnovljena Palača Gutmann,  registrirano i zaštićeno kulturno dobro i simbol grada Belišća, a ujedno su otvorene obnovljene pristupne površine uključujući i središnji gradski trg Ante Starčevića.

Radovi na obnovi i uređenju provedeni su kroz projekt List do lista-industrijska baština Belišća koji je sufinancirala Europska unija. Nositelj projekta je Grad Belišće, a partner Turistička zajednica Grada Belišća.

Svečanom programu, koji je održan u sklopu ovogodišnje Belišćanske zlatne jeseni prisustvovali su brojni građani, a uz gradonačelnika grada Belišća Dinka Burića, njegovu zamjenicu Ljerku Vučković i suradnike, među uzvanicima su bili zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, počasni konzul Republike Hrvatske u Mađarskoj Atila Kos, gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina te predstavnici prijateljskih gradova i općina Mojkovca iz Crne Gore, Radoviša iz Sjeverne Makedonije, Velike Kanjiže iz Mađarske, Benkovca i Biograda na Moru te članovi Gradskog vijeća grada Belišća, projektanti, izvođači radova, predstavnici nadzora, javne uprave, gospodarskog, kulturnog i vjerskog života.

Svim uzvanicima obratili su se prigodnim govorima gradonačelnik Dinko Burić i zamjenik župana Josip Mieltić.

– Desetljećima se čekalo na obnovu, a i kada se krenulo trebalo je sedam godina od projektiranja, prijave projekta, odobrenja sufinanciranja iz fondova EU, provođenja javne nabave. Dogodilo se niz otežavajućih okolnosti uslijed pandemije korone, rata u Ukrajini i energetske krize te projekt ne bi uspjeli završiti bez pomoći Vlade RH i njenih mjera, a na poseban način veliko hvala našoj Županiji. Hvala županu, zamjenicima i svim suradnicima iz Županije na pomoći. Kad god smo zapinjali, što se događalo u raznim situacijama i kada nam je trebalo da nas se savjetima provede kroz projekte i donesu odluke po zakonu i propisima, oni su bili tu. Hvala projektantima, nadzoru te naravno našim sugrađankama i sugrađanima na strpljenju – rekao je gradonačelnik Grada Belišća Dinko Burić.

Zamjenik župana Josip Miletić u svome obraćanju čestitao je gradonačelniku i svim sudionicima projekta.

 – U projektu su sudjelovali Osječko-baranjska županija, Vlada RH i brojne druge institucije. Naravno, nije bilo jednostavno. Ovakvi infrastrukturni projekti sa sobom često nose i nepredviđene okolnosti i iznenađenja, no uz dobar tim i slogu može se puno napraviti. Projekt je od projektiranja do izvršenja trajao gotovo sedam godina, no postojala je ustrajnost gradske uprave i svih sudionika. Nova lijepa vizura grada Belišća tako će ostati na ponos generacijama koje slijede, a Palača Gutmann bit će i dalje prepoznatljiv simbol ovog grada – kazao je zamjenik župana Josip Miletić.

Blagoslov obnovljene Palače i središnjeg trga predvodio je fra Mirko Mišković, župni i samostanski vikar, a himnu Republike Hrvatske izvela je Višnja Mihaljević.

Nakon svečanog programa, uzvanici su obišli Palaču Gutmann u kojoj je postavljena izložba akademskog slikara i kipara Nedeljka Čubeka, a potom je održan koncert Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku koji je oduševio belišćansku publiku.

U koncertu su sudjelovali operni soliste Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku u pratnji orkestra Opere i benda HNK-a Osijek pod ravnanjem maestra Mladena Tutavca. Uz operetne arije, pjesme iz mjuzikala i filmsku glazbu, raspjevano, opušteno i svečano završena je druga večer Belišćanske zlatne jeseni i program otvaranja obnovljene Palače Gutmann i središnjeg trga.

Prije programa otvorenja, u Maloj vijećnici Grada Belišća gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić sa svojom zamjenicom Ljerkom Vučković i suradnicima upriličio je prijam za gradonačelnika Velike Kanjiže Laszlu Balogha, počasnog konzula RH u Mađarskoj Atilu Kosa, predsjednika općine Mojkovac iz Crne Gore Veska Delića i suradnike, zamjenika gradonačelnika grada Benkovca Tomislava Klaricu i predstavnika općine Radoviš iz Sjeverne Makedonije Nikolu Miovskog.

Foto: Tin Lacković, Matej Šimić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content