Novosti|

U utorak, 8. listopada 2019 godine, Grad Belišće svečano je obilježio Dan neovisnosti Republike Hrvatske kod Spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske na lijevoj obali Drave.

Predstavnici Grada Belišća, predvođeni gradonačelnikom grada Belišća Dinkom Burićem, predsjednikom Gradskog vijeća grada Belišća Darijem Fletkom i potpredsjednicima Milanom Zamaklarom i Zlatkom Adjulovićem, položili su vijenac i upalili svijeće za sve koji su se žrtvovali za neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Pijetet i poštovanje iskazali su i predstavnici Grada Valpova na čelu s gradonačelnikom Matkom Šutalom, njegovim zamjenikom Hrvojem Gašparovićem i suradnicima, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine, belišćanskih braniteljskih udruga UHDDR-a i HVIDR-e i Policijske postaje Belišće koje je predvodio načelnik Vlado Krznarić. Svečanom i dostojanstvenom obilježavanju pridružili su se i gradski vijećnici, predstavnici gradskih tvrtki i ustanova, povjerenici za prigradska naselja grada Belišća te ostali građani.

Himnu Republike Hrvatske i poznatu domoljubnu skladbu “Moja domovina” izvela je Valentina Pavlović, a službu riječi predvodio je fra Dario Mican.

Nakon svečanog programa, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i minutom šutnje, odana je počast hrvatskim braniteljima i svim žrtvama grada Belišća poginulim u Domovinskom ratu kod Spomen-križa svim poginulim žrtvama Domovinskog rata na gradskom groblju.

Prije svečanosti u Belišću, na gradskom groblju u Valpovu također je upriličena svečanost odavanja počasti povodom današnje obljetnice, a na kojoj su predstavnici Grada Belišća predvođeni predsjednikom belišćanskog Gradskog vijeća Darijem Fletkom položili vijenac i upalili svijeće kod križa podignutog u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu.

Obilježavajući ovaj datum, s ponosom se prisjećamo 8. listopada 1991. godine kada je Hrvatski sabor jednoglasno donio povijesnu odluku o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije te je proglašena neovisnost Republike Hrvatske.

Proglašenjem neovisnosti ispunjen je povijesni san generacija koje su težile ostvariti svoju slobodnu i suverenu Hrvatsku.

Fotografije: Zaim Saljiji/Predrag Matijanić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content