Novosti|

Predstavnici Grada Belišća, zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, direktor Lokalne razvojne agencije grada Belišća Mario Marolin i  projekt manager Vedrana Kopić u službenom su posjetu Bruxellesu, gdje sudjeluju na EU tjednu regija i gradova, u sklopu kojeg će se održati i proglašenje pobjednika REGIOSTARS natječaja za 2019. godinu, koji organizira Europska komisija od 2008. godine s ciljem odabira najboljih projekata i praksi u regionalnom razvoju.

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u sklopu REGIOSTARS natječaja, sukladno ostvarenim rezultatima i doprinosu projekta R-SOL-E Interreg IPA programu prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, ove godine predložilo je prijaviti upravo projekt R-SOL-E (Renewable Solar Energy) kojemu je nositelj Grad Belišće, zajedno s partnerima gradom Novim Sadom i općinom Gorjani. U konkurenciji ukupno 199 prijavljenih projekata raspoređenih u 5 kategorija, projekt R-SOL-E izabran je među 24 finalista, odnosno 5 najboljih u kategoriji 4 “Izgradnja gradova otpornih na klimatske promjene “(“Building climate-resilient cities”). Ulaskom među finaliste projekta R-SOL-E još je jedan pokazatelj da lokalna tijela mogu biti predvodnici u očuvanju okoliša i proizvodnji čiste energije. Udruživši snage u postavljanju solarnih elektrana i solarnih javnih stupova te stanice za punjenje električnih automobila, partneri su pokazali da se uporabom obnovljivih izvora energije može postići energetska učinkovitost i odgovoriti na suvremene izazove klimatskih promjena.

Dodjela nagrada uslijedit će danas, 9. listopada 2019. godine, s početkom u 20 sati.

U okviru EU tjedna regija i gradova organizirane su i brojne radionice na kojima su sudjelovali i predstavnici Grada Belišća zajedno s predstavnicima Upravljačkog tijela. Na ovim je radionicama, osim predstavljanja primjera dobre prakse, naglasak bio na mogućnostima i smjerovima razvoja koji će se financirati iz ESI fondova u razdoblju od 2021 – 2027.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content