Novosti|

U utorak, 25. lipnja 2019. godine, Grad Belišće svečano je obilježio Dan državnosti Republike Hrvatske kod Spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske na lijevoj obali Drave.

Predstavnici Grada Belišća, predvođeni zamjenicom gradonačelnika grada Belišća Ljerkom Vučković i predstavnicima Gradskog vijeća grada Belišća na čelu s predsjednikom Darijem Fletkom položili su vijenac i upalili svijeće za sve koji su se žrtvovali za neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Vijence su položili i predstavnici Grada Valpova na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Anom Brajnović, predstavnici Policijske postaje Belišće koje je predvodio načelnik Vlado Krznarić te predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine. Svečanom i dostojanstvenom obilježavanju pridružili su se i gradski vijećnici, predstavnici gradskih tvrtki i ustanova, povjerenici za prigradska naselja grada Belišća te ostali građani.

Himnu Republike Hrvatske i domoljubnu skladbu „Moja domovina“ izvela je Valentina Gyerek, a službu riječi predvodio je fra Dario Mican.

Nakon svečanog programa, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata kod Spomen-križa svim poginulim žrtvama Domovinskog rata grada Belišća na gradskom groblju.

Prije svečanosti u Belišću, na gradskom groblju u Valpovu također je upriličena svečanost odavanja počasti povodom ove obljetnice, a na kojoj su predstavnici grada Belišća predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća Darijem Fletkom položili vijenac i upalili svijeće kod križa podignutog u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu.

Dan državnosti Republike Hrvatske obilježava se u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

U vrijeme donošenja te odluke Hrvatska je bila izložena oružanoj agresiji, stoga je hrvatski narod ustao u obranu domovine koja je pretrpjela teška razaranja i brojne žrtve.

Tomu vremenu, a prije svega hrvatskim braniteljima čija je žrtva omogućila stvaranje neovisne, demokratske i europske Hrvatske dugujemo neizmjernu i vječnu zahvalnost.

Foto: Tin Lacković

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content