Novosti|

U nedjelju, 8. listopada 2017. godine, Grad Belišće svečano je obilježio 26. obljetnicu hrvatske neovisnosti kod Spomenika poginulim pripadnicima 107. brigade Hrvatske vojske na lijevoj obali Drave.

Predstavnici Grada Belišća, predvođeni zamjenicama gradonačelnika Ljerkom Vučković i Domagojem Varžićem te predstavnicima Gradskog vijeća grada Belišća položili su vijenac i upalili svijeće za sve koji su se žrtvovali za neovisnu i samostalnu Republiku Hrvatsku. Pijetet i poštovanje iskazali su i predstavnici Grada Valpova na čelu s gradonačelnikom Matkom Šutalom i njegovim zamjenikom Hrvojem Gašparovićem, načelnik općine Bizovac Srećko Vuković, predstavnici Policijske postaje Belišće koje je predvodio načelnik Zdravko Mandić te predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Valpovštine, braniteljskih udruga UHDDR-a Belišće i HVIDR-e Belišće.

Himnu Republike Hrvatske i poznatu domoljubnu skladbu “Moja domovina” izvela je Valentina Gyerek, a službu riječi predvodio je fra Branko Janjić, župnik Župe sv. Josipa Radnika.

Nakon svečanog programa, delegacije su se uputile i do Spomen-križa svim poginulim žrtvama Domovinskog rata grada Belišća na gradskom groblju u Belišću, gdje su također u čast poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata položeni vijenci i upaljene svijeće.

Prije svečanosti u Belišću, na gradskom groblju u Valpovu također je upriličena svečanost odavanja počasti povodom današnje obljetnice, a na kojoj su predstavnici Grada Belišća predvođeni zamjenikom gradonačelnika grada Belišća Domagojem Varžićem položili vijenac i upalili svijeće kod križa podignutog u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu.

Dan neovisnosti slavi se 8. listopada kada se prisjećamo povijesne sjednice Sabora na kojoj je jednoglasno donesena Odluka o raskidu svih državnopravnih veza Hrvatske s bivšom državom SFRJ. Sabor je tada odlučio da Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim nijedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Proglašenjem neovisnosti ispunjen je povijesni san generacija koje su težile ostvariti svoju slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.

Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content