Novosti|

U nedjelju, 30. travnja 2023. godine, održana je  Svečana sjednica Gradskog vijeća prigodom Dana grada Belišća kao središnje događanje u sklopu ovogodišnje proslave 139. rođendana našeg grada.

Svečanu sjednicu vodio je predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Dario Fletko, a pjesmom su je obogatili članovi CPD-a MIR Belišće pod ravnanjem maestra Želimira Sušića.

Uz domaćine, zamjenicu gradonačelnika Ljerku Vučković sa suradnicima, sjednici su prisustvovali ministar obrane Mario Banožić kao izaslanik predsjednika Vlade RH, saborski zastupnik Goran Ivanović, ujedno i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić, gradonačelnici grada Valpova, Donjeg Miholjca, Belog Manastira, načelnici općina Marijanci, Petrijevci i Bizovac te predstavnici gradova Osijeka, Benkovca, Biograda na Moru, Radoviša iz Republike Sjeverne Makedonije, predstavnici crnogorske općine Mojkovac, predstavnici grada Sombora iz Republike Srbije, te ostali uzvanici, među kojima su bili i izaslanik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske i načelnik Policijske postaje Belišće Vlado Krznarić, župnik župe svetog Josipa Radnika Belišće fra Marko Neretljak, gradski vijećnici, zatim predstavnici društvenog i gospodarskog života grada Belišća i Valpovštine te ovogodišnji dobitnici javnih priznanja.

Na početku sjednice, minutom šutnje odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i svima onima koji su položili svoje živote na oltar domovine, kao i svim preminulim vijećnicama i vijećnicima u proteklim mandatima te prvom gradonačelniku Grada Belišća, Željku Klanjščeku koji nas je napustio 2. rujna 2022. godine.

U prigodnom govoru zamjenica gradonačelnika pozdravila je sve prisutne uzvanike, u svoje osobno ime i u ime gradonačelnika Dinka Burića, osvrnuvši se na povijest i budućnost našeg grada s najvrjednijim obilježjima multikulturalnosti, multinacionalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti. Istaknula je najvažnije projekte u protekloj godini, i sve ono što je u Belišću postignuto unatoč teškim vremenima u kojima se nalazimo, a među kojima je projekt uređenja pristupnih površina, uključujući obnovu središnjeg gradskog trga i Palače Gutmann, izgradnju novog poduzetničkog inkubatora, dovršetak projekta obnove i opremanje Vatrogasnog doma u Bistrincima, kao i projekta VICINAD kojim je obnovljen Gutmannov parni vlak kao zaštićeno kulturno dobro i dio Muzeja Belišće. Osim toga, izdvojila je brojne socijalno-demografske mjere kojima Grad Belišće nastoji podići kvalitetu života svojih građana. Što se tiče planova Grada Belišća u bliskoj budućnosti, oni su vezani uz nove planirane projekte, a među najvažnijima i najizazovnijim izdvojila je projekt dovršetka iznimno zahtjevne procedure otvaranja nove tvornice tissue papira u Belišću, kao prve takve u Republici Hrvatskoj koja će direktno osigurati 60-ak novih radnih mjesta, a minimalno još 40 kroz kooperantske poslove. Među planiranim projektima je i projekt rekonstrukcije gradskog bazena, projekti ulaganja u obnovljive izvore energije postavljanjem solarnih elektrana na zgrade u vlasništvu Grada. U svome govoru istaknula je iznimno dobru suradnju sa resornim ministarstvima i Osječko-baranjskom županijom.

Uz želju da se u našem gradu i u budućnosti njeguje zajedništvo, zamjenica gradonačelnika svim Belišćankama i Belišćanima te mještanima prigradskih naselja čestitala je 139. rođendan grada Belišća, blagdan svetog Josipa Radnika i Međunarodni praznik rada.

Na kraju svečane sjednice, zamjenica gradonačelnika i predsjednik Gradskog vijeća uručili su javna priznanja ovogodišnjim dobitnicima. Plaketa „Grb grada Belišća“ uručena je Vladimiru Lakatu, Zvonimiru Hajncu, Ivici Aniću, Danijelu Holjevcu, Zvonimiru Šimeniću i Tomislavu Šimić-Jeliću te Branku Horvatu.

Plaketu „S.H. Gutmann“ dobili su tvrtka Centurion d.o.o., Gebruder d.o.o. i buffet „Kino“ (vlasnik Rakip Rakipović).

Plaketa za životno djelo „Zlatni list“ za 2023. godinu posthumno je dodijeljena Draganu Ostojiću, za izuzetna ostvarenja i doprinos humanitarnom, sportskom, rekreativnom i sveukupnom društvenom životu grada Belišća. Plaketu je preuzela njegova supruga Vera Ostojić.

U ime nagrađenih prigodnom zahvalom obratio se ovogodišnji dobitnik Plakete „Grb grada Belišća“ Zvonimir Hajnc.

Proslava 139. rođendana grada Belišća nastavljena je na desnoj obali rijeke Drave, na prostoru kod Kajak kluba Belišća i Hostela Belišća, gdje je bilo organizirano tradicionalno druženje i ručak s građanima, a sve okupljene zabavljao je Tamburaški sastav Panonia.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content