Novosti|

U četvrtak (16. svibnja) u prostorijama Kluba nezavisnih vijećnika kandidacijske grupe birača nositelja liste dr. Dinka Burića održana konferencija za medije pod nazivom “Smatraju li se vijećnici HDZ-a povlašteni naspram ostalih građana”. Na konferenciji, na kojoj traže ostavku vijećnice Gradskog vijeća grada Belišća iz redova HDZ-a bili su gotovo svi članovi Kluba nezavisnih vijećnika kandidacijske grupe birača nositelja Dinka Burića, a u njihovo su ime govorili Bojan Vuksanić i Dario Fletko, a priopćenje koje njih dvojica potpisuju, prenosimo u cijelosti:

“Zahtjev za ostavkom HDZ-ove vijećnice u Gradskom vijeću grada Belišća koja ne plaća režijske račune gradu i gradskim tvrtkama”

Ono na što bismo se htjeli danas osvrnuti, na ovoj konferenciji za medije, je podatak koji je iznio gradonačelnik grada Belišća Dinko Burić na konferenciji za medije održanoj dana 26. ožujka 2019. i koji je među mještanima još uvijek aktualan. Na samom kraju konferencije gradonačelnik je rekao citiram: “Ovom prilikom upućujem poziv medijima da se pozabave ispitivanjem vjerodostojnosti informacije da jedan od tri HDZ-ova vijećnika u Gradskom vijeću grada Belišća, suzdržavam se od toga da kažem kojeg je spola radi Zakona o zaštiti osobnih podataka, ne plaća vodu u gradu Belišću već dvije godine pa je poslana ovrha, ne plaća smeće u gradu Belišću već tri godine pa je poslana ovrha i ne plaća komunalnu naknadu gradu Belišću već više do pet godina zbog čega dobiva opomene, a slijedi također i ovrha.” Ova informacija nije provjerena od strane medija, a svjedoci smo toga da se GO HDZ-a grada Belišća nije očitovao na ovu temu. Činjenica jest da je u Gradskom vijeću grada Belišća HDZ zastupljen s tri mandata i to po strukturi dva vijećnika i jedna vijećnica. U trajanju dosadašnjeg mandata jedan je vijećnik u međuvremenu stavio mandat u mirovljanje iz osobnih razloga. Navedeni razlog su poslovne obveze u što možemo vjerovati. Zbog same činjenice da GO HDZ-a grada Belišća nije reagirao i opovrgnuo ovu informaciju, vjerujemo da je ona istinita.

Svjesni smo činjenice da su vremena teška. Velik broj ljudi je nezaposlen ili radi za minimalna primanja. Postoje naši sugrađani koji zaista imaju problema i koji nisu u mogućnosti podmirivati svoje režije. To je, nažalost, naša realnost. U ovom primjeru se ne radi o takvoj osobi, jer smo uvjereni da svi sadašnji vijećnici imaju mogućnost podmirenja svojih režijskih troškova. Ovakvim ponašanjem prave sve ljude “blesavima”, jer slobodno ću reći, da većina građana “nagrecaju” novce za plaćanje ne samo režija, već i za kupovinu osnovnih životnih namirnica, a uz to redovno podmiruju svoje račune. Logično se postavlja pitanje, smatraju li vijećnici HDZ-a da je u redu ne plaćati režije i pozivaju li sve nas da radimo jednako ili si oni kao članovi HDZ-a to mogu priuštiti, jer su “zaštićeni”?

Može se dogoditi da je netko previdio ili zaboravio platiti nekoliko računa, ali ovo je svjesno i namjerno dugogodišnje neplaćanje računa. Stava smo da vijećnica HDZ-a koja nije plaćala režije Gradu, odnosno gradskim tvrtkama, svojim primjerom prije svega šalje lošu poruku i kao takva ne može biti dio predstavničkog tijela. Također je upitno kakav primjer daje ustanovama “sjedeći” u pojedinim Upravnim vijećima i odborima, a pošto je HDZ upućuje na političke akademije kao mladu uzdanicu, iskreno smo zabrinuti što nas sve skupa čeka u budućnosti. Stoga tražimo hitnu ostavku vijećnice HDZ-a koja nije plaćala režije. Ukoliko ne dođe do podnošenja ostavke, od predsjednika GO HDZ-a grada Belišća, ujedno i predsjednika Kluba vijećnika HDZ-a u Gradskom vijeću grada Belišća, gospodina Dragana Anočića, očekujemo da u što hitnijem roku izvijesti javnost o ovom problemu i očekujemo da se Klub vijećnika HDZ-a grada Belišća ogradi od navedene osobe. U suprotnom ćemo konstatirati da štite i podržavaju postupke takve osobe. Pojavom ovakve informacije svima nam se nameću razna pitanja kao na primjer: smatraju li se vijećnici HDZ-a iznad svih nas običnih građana, smiju li vijećnici HDZ-a biti izuzeti poštivanja zakona RH i na taj način ignorirati iste, smatraju li vijećnici HDZ-a da je u redu ne plaćati račune? Vjerujemo da će u ovom primjeru prevladati razum i volja građana te da ih osoba s ovakvim ponašanjem više neće predstavljati”, navodi se u priopćenju koje kao predsjednik Kluba nezavisnih vijećnika potpisuje Bojan Vuksanić, te u ime nezavisnih vijećnika predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Dario Fletko. Rečeno je još kako ova konferencija za novinare nije ranije održana jer su vjerovali da će prozvana vijećnica sama iz moralnih razloga odstupiti s dužnosti, no kako se to nije  dogodilo, morali su ovako reagirati zbog svih svojih sugrađana.

Tekst: Monika Đogaš

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content