Novosti|

Drugi rebalans, koji je prihvaćen na 22. sjednici Gradskog vijeća grada Belišća održanoj 17. svibnja, povećava se proračun za više od pet milijuna kuna, točnije sa 153.837.437 na 159.143.437 kuna, a razlog su, najvećim dijelom, i ovog puta projekti. Radi se o 15 infrastrukturnih projekata od kojih su četiri dovršetak postojećih, a 11 je novih – obnova Starog mlina, nogostup u Ulici M. Gupca u Bocanjevcima, završetak prilazne ceste groblju u Gatu, uređenje rukometnog igrališta u Bistrincima, program POS-a, dovršetak radova u Ulici kardinala A. Stepinca, pristupna cesta od Ulice Z. Kunc do odlagališta, javna rasvjeta do Svetišta svete Ane, rekonstrukcija i izgradnja nogostupa u Belišću, prilazna cesta prema NK Gat, opremanje zgrade DVD-a Belišće, javna rasvjeta u odvojku A.G. Matoša, ulaganje u nekretnine i kupovinu poslovnih prostora, projekt obnove krovišta stambene zgrade u Pekmezici, Vij. S.H. Gutmanna 22 te obnova i izgradnja novog prostora ispred belišćanskog bazena. Zbog realizacije ovih projekata, usvojena je odluka o zaduživanju od 4.800.000 kuna kod OPT banke Zadar, na rok otplate od 10 godina.

-Započeti se projekti realiziraju planiranom dinamikom, proračun se dobro puni te možemo mirno raditi i planirati. Prijavljeni projekti na natječaje Europske unije te na natječaje resornih ministarstava su na evaluaciji kod nadležnih tijela i mi smo optimistični. Baš je uoči sjednice Gradskog vijeća stigla lijepa vijest iz Ministarstva regionalnog razvoja da nam je odobreno 200.000 kuna za dodatna ulaganja u dječji vrtić, što mislimo namijeniti za nabavu nove kuhinje i uređenje podrumskih prostorija, rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Zbog skorog početka radova u okviru FASEP-a, u tijeku su pripreme za novu regulaciju prometa, što se posebno odnosi na Ulicu A.G. Matoša i teretni promet te promet prema belišćanskoj deponiji. Upravo zbog toga, odnosno zbog preusmjeravanja prometa prema novim prilazima odlagalištu otpada, vijećnici su usvojili Odluku o davanju suglasnosti za korištenje financijskih sredstava prihoda od naknade za sanaciju odlagališta otpada u Belišću u iznosu od 2.519.018 kuna.

-Za nekoliko dana će biti otvaranje ponuda za izgradnju novog pročistača i novog kanalizacijskog sustava na području Grada, koji će bitno utjecati na buduću regulaciju prometa. S obzirom da se nalazi na osjetljivom dijelu kad je u pitanju prilaz odlagalištu, spremamo se osigurati i nove pravce. Planiramo da na taj način, nakon što je skoro pola stoljeća odvoz otpada išao kroz Ulicu Starovalpovački put, riješiti da to više tako ne bude. Želimo pripremiti sve da i kad završi FASEP imamo nove pravce koji će ih rasteretiti i najmanje opteretiti bilo koji drugi dio grada, pojasnio je gradonačelnik, dodajući kako je u planu do jeseni izgraditi pristupnu cestu odlagalištu odnosno napraviti produžetak Starovalpovačkog puta u Belišću od Ulice Zinke Kunc do odlagališta. Dodao je kako će nova regulacija biti i za teretni promet (osim dostavnih vozila), koji više neće ići iz Ulice A.G. Matoša preko teretne porte, već sa sjeverne strane, sa državne ceste D – 517 kod mosta gdje se trenutno radi na pripremi novog parkirališta za kamione koji čekaju ulaz.

-Već ću sada zamoliti za razumijevanje sve naše sugrađane posebno iz tog dijela Belišća kada radovi budu na jesen krenuli u okviru realizacije projekta FASEP – strpimo se i istrpimo, bit će tu i prašine i svega dok radovi budu trajali. No, radi se o nečemu što je sigurno za idućih nekoliko desetljeća od koristi ne samo za sadašnje, nego i za buduće generacije, a to je novi kanalizacijski sustav, novi sustav vodoopskrbe na području našeg grada. Vrijednost investicije na području grada Belišća je više od 84 milijuna kuna, od čega se iz drugih, vanjskih izvora financira u iznosu od 96 posto – 69 posto EU, 13,5 posto Hrvatske vode, 13,5 posto resorno ministarstvo i samo 4 posto Grad Belišće. Mi sami takvu investiciju ne bismo mogli napraviti idućih sto godina, pa mislim da se isplati malo istrpjeti jer će sigurno doprinijeti poboljšanju kvalitete života i životnog standarda na području našeg garda, zaključio je gradonačelnik Burić.

Ostale točke dnevnog reda 22. sjednice Gradskog vijeća grada Belišća odnosile su se na program gradnje građevina za gospodarenje komunalnim otpadom, odluku o financiranju političkih stranaka i nezavisnih vijećnika, kojima se zbog zakonskih izmjena, umjesto dosadašnjih 2.000 kuna dodjeljuje 3.500 kuna godišnje, usvojen je Provedbeni plan unaprjeđenja zaštite od požara na području grada Belišća za 2019. godinu, kao i  Plan zaštite od požara tijekom žetvenog razdoblja. Zbog zakonskih propisa usvojena je odluka o izmjeni statuta Gradske knjižnice i čitaonice Belišće, preciziran je Pravilnik o upisu djece i ostvarivanju prava i obveza korisnika usluga u DV Maslačak, usvojen je Plan upisa za pedagošku godinu 2019./2020., te je usvojena Odluka o prodaji poslovnog prostora u vlasništvu Grada Belišća na adresi Trg A. Starčevića 17 (pored restorana Fontana).

Tekst: Monika Đogaš

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content