Novosti|

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće održala je svoju redovnu skupštinu 19. 12. 2019. godine. Skupštinu čine po dva predstavnika svake udruge i po jedan predstavnik sekcija. Skupštinu je zbog odsutnosti predsjednika vodio njegov zamjenik Zlatko Ljutak.

Na kraju smo još jedne godine, kada se pogledom u nazad zbrajaju rezultati. Za 2019. možemo reći da je bila uspješna za tehničku kulturu u Valpovu i Belišću iz nekoliko razloga, dana 24. listopada 2019. potpisan je SPORAZUM O SURADNJI NA STUKOVNIM, RAZVOJNIM I OBRAZOVNIM PROJEKTIMA vezanim za STEM i SPORAZUM O SURADNJI NA PROJEKTU „ROBOTIKA i 3D MODELIRANJE” između ZTK Valpovo-Belišće i Srednje škole Valpovo  (jedinstveno u RH), na sastanku sa županom dogovorena gradnja novog Doma tehnike u Valpovu, projekt koji traje već 3 godine i u koji je uložen ogroman trud, velik broj aktivnosti udruga i Centra tehničke kulture Valpovo-Belišće. U 2019. godini ZTK Valpovo-Belišće (zajedno s udrugama i sekcijama) organizirala je i održala  ukupno 38 aktivnosti: „ZIMA U TEHNICI” – 186 učenika, 60. NMT – 35 učenika, MODELARSKA LIGA – 82 ekipa / 164 učenika, MODELARSKA LIGA – ŽUPANIJSKI NIVO (u OŠ Valpovo) – 46 ekipa / 92 učenika, CROATIAN MAKERS LIGA – održano 4 kola / 24 učenika, USKRS U TEHNICI – 84 učenika, LJETO U TEHNICI – 91 učenik, 3D MODELIRANJE – 47 učenika. Godišnje kroz radionice  Centra tehničke kulture Valpovo-Belišće prođe više od 1000 djece i mladih: 2 školska sata – 500 učenika, više od 5 sati – 390 učenika, više od 35 sati – 120 učenika, više od 70 sati  – 90 učenika. U školskoj godini 2019./2020., od kraja je rujna do danas, kroz radionice Centra tehničke kulture Valpovo-Belišće, u osnovnim školama na našem području te učenici Srednje škole Valpovo prošlo 380 učenika. Hvala svima koji su sudjelovali u oblikovanju prepoznatljivosti koju Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće ima unazad nekoliko godina- istaknuo je Ljutak.

Skupština je nastavila s radom, a zastupnici su jednoglasno usvojili Plan rada ZTK Valpovo-Belišće za 2020. godinu i Financijski plan ZTK Valpovo-Belišće za 2020. godinu.

Zbog svih gore navedenih aktivnosti na kraju Skupštine najzaslužnijima su dodijeljena priznanja prema odluci Upravnog odbora:

Diplome Zajednice se dodjeljuju pojedincima i organizacijama za rezultate ostvarene na smotrama, natjecanjima i drugim oblicima tehničkih aktivnosti natjecateljskog karaktera u prethodnoj godini.

 1. Luka       Vicić
 2. Matija    Kos
 3. Nivia       Grgec
 4. Nea        Pohižek
 5. Bruno    Špoljarić
 6. Matko    Varžić
 7. Lucian    Vranković
 8. Mateo    Đurković
 9. Matej     Vicić
 10. Oleg       Radolić
 11. Bruno    Špoljarić
 12. Karla      Cvetković

Plaketa Zajednice dodjeljuje se pojedincima, pravnim osobama i drugim organizacijskim oblicima za izuzetne rezultate ostvarene tekućoj godini. (do 10 priznanja)

GORAN DOJKIĆ (FKV)

Goran je član FKV već dugi niz godina. Svoja specifična znanja i vještine nastoji prenijeti na ostale članove u redovnim okupljanjima srijedom. Njegova specijalnost je fotografiranje iz ptičje perspektive gdje svojim aparatom bilježi nevjerojatne prizore krajolika. Ove godine GOBEL se istaknuo u aktivnostima FKV, ali organiziranje postavljanje svoje izložbe na tržnici u Belišću najveći mu je uspjeh ove godine.

VELJKO ČVAGIĆ (FKV)

Veljko Čvagić je predsjednik FKV, ali to nije razlog zbog čega mu je dodjeljena plaketa. Veljko je vrhunski poznavatelj teorije fotografije, a napose digitalne fotografije, koju tako dobro primjenjuje u svojim fotografijama. Svoja fotografska znanja nastoji prenijeti članovima kluba. Ključna je osoba za cjelokupno funkcioniranje FKV: sastanaka, radionica, projekata i izložbi. Skroman je i samozatajan a odrađuje i više od onoga što bi morao.

SANJA PAVANIĆ (SOS DS Ladimirevci)

U okruženju sos Dječjeg sela u Ladimirevcima pedagoginja Sanja Pavanić svake subote šalje djecu na radionice u CTK Valpovo-Belišće (djeca redovito dolaze već 18 godina). Uz organizaciju prijevoza subotama, Sanja je organizirala sa ZTK Valpovo-Belišće i radionice za štićenike SOS Dječjeg sela: Fotografiju, zmajade, ispaljivanje raketa, lampionade, robotiku, modelarstvo. Djeca redovno dolaze na Zimu, Uskrs i Ljeto u tehnici. Ove godine su voditelji radionice iz ZTK OBŽ održali radionicu 3D modeliranja i printanja. Sanja je pokretać tehničkih aktivnosti za djecu o kojima brine.

GORAN KURTOVIĆ (ASTRO)

Goran je u tehnici je od malih nogu: „od kada me je kao dijete prvi puta tresnula struja“ – kako on to sam kaže. Goran se ove godine posebno istaknuo u aktivnostima AD Anonymus Valpovo. Goran je jedan od nositelja projekta za gradnju Doma tehnike u Valpovu.

DARKO VRBEŠIĆ (DKT)

Darko Vrbešić je predsjednik Društva kemičara i tehnologa Belišće. Iako živi i radi u Irskoj nije dozvolio gašenje udruge jer kad god dođe u Hrvatsku odrađuje administrativne stvari vezane za udrugu.

BILJANA PANTOŠ (OŠ Valpovo)

I ove godine za Plaketu ZTKVB imamo nastavnicu tehničke kulture iz OŠ Valpovo. Biljana je svojim radom, promicanjem i organiziranjem prezentacija CTKVB pridonijela velikom odazivu djece u radionice CTK. Redovno sudjeluje u svim aktivnostima, a napose u organiziranju natjecanja Mladih tehničara u Domu tehnike i modelarskoj ligi. Zaslužna je i za uspjeh Karle Cvetković na županijskom i državnom prvenstvu.

RADIO KLUB „BELIŠĆE“

Radio klub Belišće dugi niz godina svojim aktivnostima zaslužuje brojna priznanja na domaćoj i međunarosnoj sceni, pa tako i ove godine. Vitrine su premale za spremanje svih medalja, plaketa i pehara. Članovi su se ove godine istakli renoviranjem klupskih prostorija i antenskog sustava.

TOMISLAV KUDELJNJAK i MARIJAN ANTOLOVIĆ

Mentori su u radionici robotike-elektronike. Obadvojica su uz redovno odrađivanje radionica subotom, te Zime, Uskrsa i Ljeta u tehnici svojim angažmanom i znanjem doveli i do potpisivanja sporazuma o suradnji sa Srednjom školom Valpovo. Sada i srednjoškolci redovno dobivaju znanja iz 3D modeliranja, 3D printanja i platforme Arduino u Domu tehnike.

Zahvalnica Zajednice Zahvalnica je javno priznanje  u obliku zahvale  koje se  dodjeljuje pojedincima, ustanovama i organizacijama za znakovit prinos razvitku tehničke kulture.

IVO GRGIĆ (ZTK OBŽ)

Ivo Grgić je tajnik ZTK OBŽ i svojim je angažman oko legalizacije Doma tehnike Valpovo uveliko pomogao da krene projekt „Dom tehnike Valpovo“.

Povelja Zajednice dodjeljuje se istaknutim pojedincima koji su svojim stručnim i društvenim djelovanjem u dužem vremenskom razdoblju, dali izuzetan doprinos razvitku tehničke kulture, djelatnosti udruga tehničke kulture odnosno unapređenju djelovanja Zajednice i time značajno pridonijeli promicanju njenog položaja i ugleda. (do 2 priznanja)

ZLATKO RADANIĆ (DIT)

Zlatko Radanić rođen je 10. 4. 1959.g. u Habjanovcima, osnovnu školu završava u Brođencima gdje pokazuje prve znakove zanimanja za tehničku kulturu.

U EMŠC u Osijeku 1978.g.  završava srednješkolsko obrazovanje  za  „Strojarskog tehničara“  te se zapošljava u INA-i  gdje nastavlja stručno  usavršavanje. Godine 1982. zapošljava se u Tvornici strojeva  Belišće na poslovima u tehničkoj pripremi, te se učlanjuje u Društvo strojarskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara i aktivno sudjeluje u radu Društva.   Prati napredak strojarske struke, polazi  tečajeve  i  mentorira rad mlađih članova. Početkom  1990. uključuje se u obranu RH gdje do  izražaja dolaze njegova stručna znanja u pripremi i upotrebi  improviziranih vojno-terničkih sredsava.

Prestankom ratne opasnosti  nastavlja rad na PS1 te PS3 gdje do danas radi na poslovima „Voditelj strojarskog održavanja“. Sa nekolicino zaljubljenika u tehniku i tehničku kulturu, 1994. g. uključje  se u obnovu rada Društva.  Tijekom  dugogodišnjeg   37-godišnjeg članstva, dobitnik je više priznanja i pohvala za svoj rad. Sa zadovoljstvom  možemo ustvrditi  da je i danas jedan od aktivnijih članova Društva, trenutno član UO Društva.

IVICA STRUGAČEVAC (DE)

Ivica je rođen u Bocanjevcima 28. 2. 1957. Osnovnu školu završio je u Valpovu, a školu učenika u privredi u Osijeku 1975. godine u Elektro metalskom školskom centru, struka pogonski električar. Prvo radno mjesto u struci bilo je u poduzeću „Opeka“ Osijek. Godine 1982. započinje  raditi u Kombinatu Belišće, u Energetici, kao uklopničar i završava 5. stupanj stručne spreme i dobiva radno mjesto dispečera. Član je Društva energetičara od 1982. godine od kada je počeo raditi u Belišću. Godine 2017. odlazi u mirovinu nakon 41 godine radnog staža.

20. 12. 2019. na svečanosti u Domu tehnike u Osijeku Plakete ZTK OBŽ-a bit će dodijeljene Goranu Kurtoviću i Karli Cvetković.

Najveće priznanje, Povelju ZTK OBŽ-a za životno djelo primit će Božidar Babić iz Radio kluba Belišće.

Božidar Babić, rođen je 21. ožujka 1954. godine u selu Gorica, općina Valpovo.  Za elektroniku i radioamaterizam počeo se zanimati još kao učenik osnovne škole, a član radio kluba postaje 1970. godine. U početku je bio je član radio kluba “Nikola Tesla” u Valpovu, a potom radio kluba “Nikola Tesla” u Donjem Miholjcu da bi od 1974. godine pa sve do danas, punih 45 godina, bio član radio kluba “Belišće”. Tijekom svih tih godina Božidar je jedan od najaktivnijih radioamatera u R. Hrvatskoj koji se istakao u nekoliko segmenata radioamaterske aktivnosti.

Božidar je vrsni stručnjak na polju konstrukcija antena, antenskih pojačala i mjernih uređaja. Svih ovih godina vrlo uspješno izrađuje antene kojima članovi radio kluba “Belišće”, a i drugih klubova u RH, ostvaruju izuzetne rezultate. Vrlo uspješno i kvalitetno servisira sofisticiranu opremu koja se koristi u radio-komunikacijama.

Dokazao se i kao izuzetno dobar voditelj tečajeva čiji su polaznici učenici osnovnih i srednjih škola s područja Valpovštine. Mnogi od polaznika tečajeva koje je on vodio sada su vrsni inženjeri i tehničari koji su se u elektronikom i telekomunikacijama “zarazili” baš na tim tečajevima organiziranim u radio klubovima.

Kao izuzetan telegrafista i radio-operator sudjelovao je u brojnim radio-amaterskim natjecanjima u kojima je polučio izuzetne rezultate, od prvih mjesta na nivou bivše države, prvih mjesta u R.Hrvatskoj, te nekoliko desetaka prvih mjesta u Europskoj konkurenciji kao i desetak izuzetno visokih plasmana na svjetskoj razini.

Bio je član je svih ekspedicija radio kluba koje su bile organizirane poradi izlazaka na visoke kote na planinama, od Banske Kose, Krndije, Papuka, Psunja, pa do Biokova i Osječenice u BiH, odakle se radilo u VHF/UHF /SHF natjecanjima u kojima su ostvareni vrhunski rezultati.

Više od 40 godina Božidar Babić je član je Izvršnog odbora radio kluba “Belišće”, a u dva mandata je bio i predsjednik kluba. Dvadesetak godina bio je i član Upravnog odbora zajednice tehničke kulture Valpovštine. Za svoj dosadašnji rad u tehničkoj kulturi nagrađen je Plaketom ZTK županije osječko-baranjske; zlatnom, srebrnom i brončanom plaketom Narodne tehnike Valpovo, plaketom Narodne tehnike RH “Boris Kidrić”, srebrnom plaketom “Nikola Tesla” Saveza radioamioamatera Hrvatske, te plaketom „Grb grada Belišća“.

Svih ovih godina radio je dragovoljno i nikada nije brojao sate koje je dao udruzi i svome hobiju. Revno je sakupljao instrumente, alate, radio i TV aparate i antene te ih zajedno s djecom, učenicima osnovne škole u Belišću, rastavljao, popravljao i tako generacije i generacije mladih učenika zainteresirao za svijet elektronike i telekomunikacija. Tu su mnogi stekli prva znanja iz lemljenja, uporabe mjernih instrumenata, čitanja elektroničkih shema i simbola te naučili graditi jednostavnije elektroničke uređaje. Naučio ih je Božo i održavati radio veze, a što je najvažnije naučio ih je da vole radiotehniku koja je postala dijelom njihovih života.

Dragan Francuz, tajnik ZTK-a Valpovo-Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content