Novosti|

Od 4. do 8. srpnja 2020. godine trajala je radionica ELEKTRONIKE-ROBOTIKE-3D PRINTANJA na Ljetu u tehnici u ukupnom trajanju od 20 školskih sati.

Na radionici je u četiri dana sudjelovalo 68 djece iz Valpova, Belišća, Zagreba, Ladimirevaca, D. Miholjca i Marijančaca (107 polaznika s fotografima). Polaznicima je zbog sigurnosti daljinski mjerena temperatura, dezinficirali su ruke i obuću prije ulaska u prostor Doma tehnike i bili su podijeljeni u dvije grupe radi mogućnosti držanja distance. S njima su predviđene programe odrađivali profesor Marijan Antolović i učitelj Tomislav Kudeljnjak.

Polaznici su u četiri sata dnevno mogli na zabavan način naučiti puno iz područja elektronike i robotike. Programiranje m-Botova je standardna aktivnost pomoću koje je svaki polaznik pokušao što prije proći zadanu stazu. Druga grupa je u to vrijeme modelirala u programu oklop za „trkaću bubu“ koju su poslije isprintali na 3D printeru. U oklop se postavljao vibro motorić spojen na bateriju, koji je zbog vibracija skakutao po podlozi.

U zabavnom dijelu s malim dronovima i hovercraftom, koji je itekako bio zahtjevan, trebalo je pravilno izvesti određene radnje kako bi dron mogao proći zadanu stazu. Za početnike je to bio pravi izazov, isto kao i vožnja hovercrafta (lebdjelica) na parkingu iza Doma tehnike. Dronovi su se znali zaplesti u kosu, udariti u zid, a hovercraft je zbog brzine često puta bio „neposlušan“. Sve u svemu dobro je prošlo uz dosta vriske i povika i otkazivanja pokojeg motora na uređajima.

Ipak je najveći izazov bio nogomet sa mBotovima koji su bili upravljani pomoću tableta ili mobitela. Zabiti golove bilo je pravo umijeće.

Veliku radost izazvala je igra s mBotovima koji su na sebi imali napireni balon, a od naprijed pričvršćenu letvicu s iglom. Pobjednik je trebao drugom robotu probušiti balon.

Svaki polaznik dobio je maketu kućice od šperploće za sastavljanje sa natpisom ZTK Valpovo-Belišće i zmaja za puštanje u prirodi.

Izdvojeni su pobjednici u natjecateljskom dijelu na radionici, a nagrađeni su dobili prigodne poklone.

Natjecanje mBot

1. mjesto NIKOLA KOKIĆ (Marijančaci)
2. mjesto IVANA MATOKOVIĆ (Marijančaci)
3. mjesto ANDRIJA BARIĆ (Valpovo)

Robonogomet:

1. mjesto JAN SIROVEC (Valpovo)
2. mjesto DAN POHIŽEK (Valpovo)
3. mjesto JAN HEMETEK (Ladimirevci)

U četvrtak i petak od 9 – 13 sati su raketari koji će raditi model rakete i u natjecateljskom dijelu ispaliti svoje rakete.

U subotu će maketari raditi na Unimat strojevima i pokušati napraviti kućicu, bor i grm.

foto: https://www.facebook.com/CTKVB/?fref=ts

 

Dragan Francuz, tajnik

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content