Novosti|

Sredinom veljače u gradskoj vijećnici u Valpovo održanA je zajednička sjednica Vijeća za prevenciju grada Valpova i grada Belišća na čelu s predsjednicom Marijom Ilić, a u suradnji sa predstavnicima Policijske uprave osječko – baranjske (Odsjek za prevenciju), te predstavnika Policijske postaje Valpovo na čelu s načelnikom Ljubom Dugandžićem, te volonterima Udruge djece i mladih s poteškoćama u razvoju Zvono Belišće, na čelu sa predsjednicom Mirom Anić.
Nakon što su djelatnici Odsjeka za prevenciju predstavili svoje aktivnosti i preventivne projekte koje su provodili tijekom protekle godine, Danijel Šomođi i Dinko Jukić, volonteri Zvona, predstavili su ideju nedavno osnovane neformalne grupe mladih FORA. Podsjetimo, riječ je 15-ak mladih volontera Zvona, koji su, nakon pozitivnih iskustava tijekom festivala alternativnih oblika rehabilitacije Zvoni Zvono, koji je namijenjen djeci školskog uzrasta, odlučili osmisliti različite radionice i aktivnosti kojima bi privukli mlade ljude, učenike viših razreda osnovnih škola, te srednjoškolce, te time mladim osobama pokazali kako se noćni sati tijekom vikenda mogu provesti na konstruktivniji i kreativniji način, nego opijanjem u parku, na ulicama i po kafićima.
Ovaj projekt, nazvan Rehab – art festival osmislili su članovi naše grupe FORA. Naša Policijska postaja Valpovo prepoznala je korisnost naših prijedloga, te su nam ponudili suradnju na projektu Odjela za prevenciju koji se odnosi na prevenciju alkoholizma među mladima, na početku izlaganja rekao je Dinko Jukić, jedan od članova FORE.

Jedan od važnih ciljeva cijelog projekta je u aktivnosti uključiti maloljetnike, dakle mlade ljude od 15 godina, pa čak i godinu, dvije mlađe. Nažalost, sve je više mladih ljudi upravo te dobne skupine koji se redovno opijaju tijekom vikend-izlazaka, a da nisu svjesni da je u tim godinama dovoljno svega šest mjeseci konzumiranja alkohola kako bi se razvila ovisnost.

Osmišljavanjem aktivnosti želimo se približiti mladima, uključiti se u njihove izlaske, te im pokazati da se mogu zabaviti i bez ispijanja velikih količina alkohola. Rehab – art fest smo osmislili kako šestomjesečni projekt. Tijekom tog razdoblja ćemo, jednom mjesečno organizirati različite aktivnosti, od sportskih i društvenih igara, do ulične svirke i kreativnih radionica. Sve aktivnosti namjeravamo provoditi od 20 do 23 sata, kaže Dinko.
Prvo događanje u sklopu ovog projekta održano je u subotu, 25. veljače, na Trgu kralja Tomislava u Valpovu i to ulična svirka na kojoj su nastupali lokalni bendovi. Također, za tu večer pripremljena je i izložba fotografija Astronomskog društva Annonymus Valpovo.

Preventivni projekti

24. ožujka – parlaonica u suradnji sa Srednjom školom Valpovo, igranje Goalballa, inače igre za osobe s oštećenim vidom, no koju mogu igrati svi. Te subote će se za glazbeni dio večeri pobrinuti DJ Revolution.

21. travnja – predviđene su ulične svirke (Danijela Grgurić i Karmela Slačanac s bendom Srednje škole), nastup Gradskih mažoretkinja, a bit će organiziran i tečaj plesa pod vodstvom volontera Zvona i članica plesne skupine Madison Time.

25. svibnja – parlaonica, te izbor za miss i mistera Belišća i Valpova, te dramski igrokaz, ali i natjecanje kafića u karaokama, prilikom čega će se u Rehab – art fest uključiti i ugostiteljski objekti iz ova dva grada.

16. lipnja – članovi FORE najavljuju natjecanje u ispijanju soka, izložbu fotografija, te talent show koji će organizirati u suradnji s Ustanovom za kulturne djelatnosti Ante Evetović Miroljub Valpovo.

26. srpnja – sportsko natjecanje u triatlonu – natjecatelji će morati brzo jesti, pokazati sposobnost igranja stolnog tenisa te izdržljivost u vožnji sobnog bicikla. Za to vrijeme će u valpovačkom parku Odred izviđača Iovallios Valpovo organizirati igru skrivača – sudionici će morati pratiti upute, slijediti tragove te tako stići do cilja. Za tu subotu još je u planu organizirati likovno – kreativnu radionicu te koncert.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content