Novosti|

U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Belišće održana je u gradskoj vijećnici umjetnička večer koju su pripremili pjesnikinja Vlasta Sumarev i fotograf Dubravko Maričić. Prikaz pjesničkog stvaralaštva Vlaste Sumarev, odnosno njeno predstavljanje kroz stihove koje je napisala, odlično je dopunjavao video prikaz prirodnih ljepota koje je Dubravko Maričić zabilježio svojim fotoaparatom. Nakon uživanja u riječi i slici, program je nastavljen glazbom, a tih nekoliko blues skladbi su na gitarama odsvirali Pašo i Ranđo. Vlasta i Dubravko su belišćanskoj publici predstavili jedan drugoga, kroz kratku biografiju, ali i osvrt na kreativno stvaralaštvo. Dio ovo umjetničke večeri može se i dalje vidjeti u holu zgrade Gradske uprave, gdje su izložene neke Vlastine pjesme i Dubravkove fotografije.

Vlasta Sumarev već se dugi niz godina izražava kroz pisanje stihova. Osnovnu školu završila je u Belišću, srednju u Zagrebu, a studirala je na Pravnom fakultetu u Osijeku, dok je cijeli radni vijek provela u belišćanskoj tvornici. Neke njene pjesme našle su mjesto u raznim zbirkama i antologijama (jedna u Antologiji XXI. stoljeća hrvatskog urbanog pjesništva). Članica je Književne udruge Vers od 2008. godine, a na natječaju prigodom Valentinova 2010. godine, njena pjesma pod nazivom „Trajanje“ ušla je u izbor deset najboljih na natječaju u Velikoj Gorici. Osim u stihovima, Vlasta uživa i kao volonterka u Udruzi svetog Vinka Paulskog, a osim toga je i voditeljica Udruge žena Katarina Zrinski.

Dubravko Maričić, također Belišćanin, je nakon osnovne škole u Belišću, završio gimnaziju u Valpovu, te pohađao Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Radio je kao profesor u Srednjoj školi Valpovo, te u Uredu za obranu Valpovo. Jedan je od idejnih začetnika osnivanja Udruge hrvatskih dragovoljaca i jedan od osnivača iste udruge u Slavoniji i Baranji, te njen prvi predsjednik. Fotografijom se bavi još od osnovnoškolskih dana. Sudjelovao je na mnogim natjecanjima na kojima je osvojio visoka mjesta. Do danas je imao šest samostalnih izložbi u Hrvatskoj, te dvije u Mađarskoj, dok ni sam ne zna broj skupnih izložbi na kojima je sudjelovao (svakako treba istaknuti izložbe u Beču te u Kini). U slobodno vrijeme putuje s fotoaparatom, te tako ne dopušta da mu promakne ijedan trenutak.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content