Novosti|

Udruga profesionalnih vatrogasaca Hrvatske organizirala je 26. i 27. listopada 2018. godine na Inženjerijskom poligonu „Cerovac“ kraj Karlovca radionicu pod nazivom „Spašavanje u prometu 2018“. Izvršni organizatori radionice su Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, JVP grada Karlovca, JVP grada Zagreba i JVP grada Varaždina uz podršku Karlovačke županije i Ministarstva obrane.

Radionica je bila raspoređena na pet radnih točaka sa sljedećim temama:

  1. Konstrukcija i tehnologije vozila, alata i opreme;
  2. Stabilizacija i rad s pneumatskim podizačima;
  3. Metode oslobađanja unesrećenih iz osobnih vozila;
  4. Podizanje teretnih vozila i
  5. Oslobađanje iz osobnog vozila pod čvrstom preprekom.

Među 130 većinom profesionalnih vatrogasaca iz cijele Hrvatske od Vukovara do Dubrovnika, aktivno su sudjelovali operativni članovi središnje vatrogasne postrojbe DVD-a Belišća, Ivan Vincetić i Željko Čakalić koji su bili dio ekipa koje su raspoređene u četiri sektora na rješavanju problema: prvi sektor u tunelu, drugi sektor na nadvožnjaku – na kosinama – na podvožnjaku, treći sektor ispod mostova na vodenim površinama i četvrti sektor u šumi gdje je došlo do rušenja stabala. Svakom od navedenih timova bio je pridružen po jedan djelatnik Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije, koji su savjetima pomagali kako pravilno pristupiti spašavanju unesrećenoj osobi.

Sudionici su kroz radionicu stekli i razmijenili savjete i iskustva te vidjeli nove načine pristupa u spašavanju u prometnim nesrećama i upoznali se s raznim alatima koji se koriste u ovakvim situacijama.

Naši vatrogasni operativci su došli kući  zadovoljni odrađenim vježbama s utvrđenim prijašnjim znanjem i dopunjeni novim spoznajama i mogućnostima u rješavanju situacija koje su nam uvijek moguće.

 

    Zapovjednik DVD-a Belišće: Dubravko Čovčić

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content