Novosti|

U ponedjeljak, 1. svibnja, nije bio kirvaj samo u Belišću. Tog dana slavilo se i u etnoselu Bocanjevci. Iako se spomendan zaštitnika bocanjevačke župe, svetih Filipa i Jakova, slavi 3. svibnja, kažu Bocanjevčani da je stoljetna tradicija da se kirvaj slavi 1. svibnja, a razlog tome je najvjerojatnije neradni dan (Međunarodni praznik rada). Nebeski zaštitnici slavljeni su svetom misom u 11 sati, koju je predvodio vlč. Zvonko Mrak, upravitelj bocanjevačke župe.

Već po tradiciji, uoči crkvenog goda, 30. travnja, u Hrvatskom domu, u organizaciji Nogometnog kluba “Hrvatski sokol”, održana je kirvajska zabava, na kojoj su se veselili ne samo Bocanjevčani, već i njihovi gosti.

U prigodnoj čestitci, Bojan Vuksanić, povjerenik za razvoj prigradskog naselja Bocanjevci, istaknuo je:

-Još jednom zahvaljujem se svima na dosadašnjoj suradnji i pozivam da i nadalje zajedno radimo na promociji našeg mjesta, kako bismo i u budućnosti nastavili pokazivati svoje gostoprimstvo te tako upoznamo sve da u našem malenom mjestu žive vrijedni i marljivi ljudi, zaljubljeni u zavičaj u kojem prebivaju, a priliku da se svi uvjere u to će imati 13. svibnja, kada će u etnoselu Bocanjevci biti Gastro fest.

Važno je spomenuti da su Bocanjevčani još nešto proslavili tog dana – 573. obljetnicu prvog pisanog spomena svog mjesta, još od vremena kada se u povijesnim ispravama gospodara valpovačkog vlastelinstva Ladislava Morovića, pred ugarskim palatinom Lovrom od Egervara, 1444. godine spominje naselje pod imenom Bochaynewcz.

Tekst: Monika Đogaš (GRB)
Foto: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content