Novosti|

I ove su se godine belišćanski vjernici trodnevicom pripremali za proslavu blagdana svog nebeskog zaštitnika, svetog Josipa Radnika i godišnjicu posvete župne crkve. U petak, 28. travnja, večernju misu vodio je vlč. Krešimir Šaf, valpovački župni vikar. U subotu, 30. travnja, u sklopu Susreta hrvatske katoličke mladeži, misu u 19 sati je predslavio, Belišćanima poznat od prije 20-ak godina, fra Ivan Paponja, vikar Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, dok je zadnji dan trodnevice, u nedjelju, večenju misu vodio fra Marin Matančić, župni vikar u Belišću.

Svečano misno slavlje u 11 sati, na sam blagdan svetog Josipa Radnika, u ponedjeljak, 1. svibnja, predslavio je mons. dr. Vladimir Dugalić, kanonik i profesor na KBF-u u Đakovu.

Zagovor svetog Josipa Radnika je u eteru Gradskog radija Belišće, na sve Belišćane i njihove goste, zazvao fra Marko Neretljak, belišćanski župni vikar:

-U ime samostanskog bratstva svetog Josipa Radnika, na čelu s našim gvardijanom fra Brankom Janjićem, želim svima čestitati Dan grada Belišća. Neka sveti Josip Radnik bdije nada nama i neka nas svojim blagoslovom štiti i prati.

I dok smo, dakle, u ponedjeljak slavili crkveni god, Dan grada Belišća i Međunarodni praznik rada, mnogi su zaboravili da se tog dana sveti Josip Radnik slavi i kao zaštitnik naše domovine. Naime, Hrvatski Sabor je još 1687. godine svetog Josipa proglasio zaštitnikom hrvatskog naroda.

Tekst: Monika Đogaš (GRB)
Foto: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content