Novosti|

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće prijavila se za projekt “Napredne Internet of Things tehnologije u hrvatskim školama 2017.” koje je raspisao IRIM.
Dana 25. 10. 2017. godine profesor Marijan Antolović sudjelovao je u Nuštru na edukaciji učitelja/profesora napredne “Internet of Things” tehnologije. IRIM ih je upoznao s ciljevima, zadacima i mogućnostima projekta. Radionica je bila radnog tipa i predviđena je kao prva od triju za osposobljavanje voditelja projekta.

CTK Valpovo-Belišće prošao je na natječaju i dobili smo komplet od tri Arduino Genuino MKR1000 računala s pratećom opremom.
Polaznici radionice robotike-elektronike CTK Valpovo-Belišće moraju sudjelovati u jednom ili oba projekta koji će se provoditi tijekom školske 2017./2018. godine. Mentori, Marijan Antolović i Tomislav Kudeljnjak počeli su pripremati polaznike za “Napredne Internet of Things tehnologije”.
Ova donacija je nastavak suradnje sa IRIM-om koja je započeta prije nekoliko godina dinacijom kompleta Arduina, mBot-ova, microbitova i druge opreme.

Kao glavnu platformu za razvoj mladih IRIM vidi robotiku i automatiku koje su postale vrlo dostupne – tehnološke i financijske ulazne barijere su se izrazito smanjile, a taktilnost, izazovnost i brzina rezultata ih čine izuzetno atraktivnim didaktičkim alatima. Croatian Makers je projekt udruge IRIM koji se fokusira na doniranje opreme za robotiku, automatiku i općenito nove tehnologije, te razvoj znanja vezanih uz njih, školama i drugim organizacijama koje rade s mladima. Pri tome STEM aktivnosti vidi kao alat za postizanje još važnijih kompetencija: ključnih vještina kao što su vještine učenja, rješavanja problema, suradnje, komunikacije, kao i osobina ličnosti kao što su znatiželja, inicijativa, upornost, prilagodljivost, društvena i kulturološka svjesnost.

Projekt “Croatian Makers i HT: Zajedno smo jači” je dio projekta Croatian Makers, čiji je cilj omogućiti široko uključivanje robotike, automatike, programiranja i novih tehnologija u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Svrha projekta “Zajedno smo jači” je ponajprije edukacijska. IRIM je sudionicima osigurao potrebnu opremu za rad na projektu. Navedena oprema postat će trajno vlasništvo Sudionika sukladno uvjetima ispunjenja Sporazuma.

Tekst: M. Antolović, D. Francuz
Foto: Arhiv ZTKVB

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content