Novosti|

Nova zona je spremna za dolazak poduzetnika

Uređenjem komunalne infrastrukture pet hektara zemljišta pretvoreno je u novu gospodarsku zonu u gradu Belišću. Rezultat je to projekta Izgradnje poduzetničke zone “Kod pruge”, koji je završnom konferencijom predstavio nove prometnice i parkirališta s javnom rasvjetom, uz hortikulturno uređene okolne zelene površine.

– Grad Belišće je prije ovog projekta uložio 1.5 milijuna kuna u mrežu vodoopskrbe i odvodnje na području nove poduzetničke zone, dok je nakon komunalne infrastrukture sada u izgradnji i trafostanica u suradnji s HEP-om, kako bi sve bilo spremno za najvažniji korak, a to je dovođenje poduzetnika koji će u ovoj zoni poslovati – otkrila je na završnoj konferenciji Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Grada Belišća, podsjećajući kako je projekt realiziran uz EU sufinanciranje. Naime, ukupna vrijednost projekta iznosi 6.35 milijuna kuna, dok je iz fondova Europske unije sufinancirano 3.96 milijuna kuna.

Povoljna lokacija i poticaji za investitore

Nova zona se nalazi blizu svih infrastrukturnih postrojenja na području Belišća, a nudi izvrsnu prometnu povezanost, jer kako joj i sam naziv govori, smještena je uz željezničku prugu Belišće-Bizovac, a nudi i olakšan pristup koridoru 5C i autocesti A5, koji su udaljeni samo 23 kilometra od zone. – Zone treba graditi u skladu s tržištem i interesom, stoga smo i u ovom slučaju odredili povoljnu lokaciju od koje će poduzetnici imati koristi te u kojoj će htjeti razvijati poslovanje i zapošljavati radnike. Upravo zbog toga Grad Belišće nudi mogućnost prihvatljivije i jeftinije investicije izgradnje u ovoj zoni, uz minimalno 50% smanjenja komunalnog doprinosa pri izgradnji, dok taj postotak može biti i veći uz odgovarajuću odluku Gradskog vijeća. Isto tako, nudimo i poticaje za svakog zaposlenog, jer računamo da će ova zona rezultirati i novim radnim mjestima – ukazala je Vučković, napominjući kako je poduzetnicima na raspolaganju ukupno  5 parcela, od koji je jedna namijenjena za tvrtku Hidrobel koja će kod pruge graditi pročistač.

Interes poduzetnika i nastavak ulaganja u gospodarstvo

Interes investitora je već evidentan, a gradnja poslovnih objekata je zagarantirana budući da zainteresirani poduzetnici dobivaju ugovore o pravu građenja na određeno vrijeme, stoga tek nakon korištenja tog prava parcela postaje njihovo vlasništvo. Takav princip suzbija mogućnost da parcele na području nove poduzetničke zone budu neiskorištene, a da se gradnja omogući samo ozbiljnim poduzetnicima i investitorima.

“Grad Belišće nudi suradnju i pomoć u svim segmentima kojima može, od micanja administrativnih barijera, do pomoći oko dodatnog financiranja. Stoga ovo nije završetak, planiramo gospodarske zone graditi, opremati i uređivati i u budućnosti”, zaključila je dogradonačelnica Vučković, zadovoljna realizacijom vrijednog projekta za dodatni razvoj gospodarstva u Belišću.

Okvir: Četvrta poduzetnička zona

Na području grada Belišća nema gospodarskih zona koje su neiskorištene. Pokraj ispunjene Zone male privrede uz rijeku Karašicu, postoji i produzetnička zona Tržni centar, koja dobro posluje dugi niz godina, dok treća zona predstavlja veliko područje Gospodarske zone Sjever, nekadašnji Kombinat. U svemu tome zona “Kod pruge” označava četvrto važno područje za poboljšanje poduzetničke klime.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content