Novosti|

Mnoga kapitalna ulaganja i brojne socio-demografske mjere čine velik dio 162 milijuna kuna planiranog proračuna Grada Belišća za 2021. godinu, najvažnijeg dokumenta jednog grada koji je usvojen na 42. sjednici Gradskog vijeća grada Belišća, koja je danas (2. prosinca) održana u Centru za kulturu Sigmund Romberg.

Među brojnim investicijama svakako se ističe nastavak projekta List do lista, koji obuhvaća rekonstrukciju palače Gutmann s pristupnim površinama i uređenje središnjeg belišćanskog trga, izgradnja novog poduzetničkog inkubatora, uređenje sportskog trga i ulaganja u Bazen, izgradnja biciklističke staze između Gata i Kitišanaca, rekonstrukcija vatrogasnog doma u Bistrincima, ulaganja u sportske objekte u prigradskim naseljima te nastavak uređenja Gradskog stadiona u Belišću (izgradnja istočne tribine i atletske staze), nastavak projekta Zelene staze Dunava i Drave, uređenje zgrade Starog mlina, projekt revitalizacije industrijske baštine (Spomen-vlak i riječno pristanište), projekt IT akademije itd.

Pri kreiranju proračuna za nadolazeću godinu, poseban se naglasak stavio na socijalno-demografske mjere, što je u izjavi za medije zadovoljno istaknuo i gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

-Podigli smo iznos za stipendiranje svih naših studenata, s dosadašnjih 820.000 na 1,1 milijun kuna.  U proračunu za 2021. godinu smo osigurali 650.000 za svojevrsno stipendiranje srednjoškolaca kroz projekt Zalogaj, već nekoliko godina osiguravamo besplatan vrtić, podigli smo iznos naknade za svako novorođeno dijete, osiguravamo pribor i pomoćna nastavna sredstva za sve osnovnoškolce, tu je i besplatan prijevoz za sve srednjoškolce i subvencionirani prijevoz za studente, s 360.000 kuna na 500.000 kuna povišeno je izdvajanje za uskrsnice umirovljenicima i božićnice nezaposlenima. To su neke mjere kojima smo nastojali obuhvatiti sve kategorije stanovnika, od novorođene djece pa do umirovljenika, rekao je belišćanski gradonačelnik, dodajući i kako je 1.645.000 kuna osigurano za pomoć socijalno ugroženom stanovništvu.

-Važni su svi projekti koje radimo, važni su svi domovi, važne su ceste, važna je sva infrastruktura, ali posebno je važno ne zaboraviti naše sugrađane, da im se olakša i omogući normalan život. Zahvaljujem se Gradskom vijeću i što je prihvatilo prijedlog da se ne dopusti poskupljenje vode i odvoza otpada u idućoj godini, nego će Grad Belišće na sebe preuzeti taj teret kako bi cijena ostala ista kao i do sada, iako je svakome jasno da su svi režijski troškovi i za odvoz smeća i za proizvodnju vode odavno narasli, a kod nas se to nije mijenjalo unatrag 6 godina, istaknuo je gradonačelnik Burić.

-Na kraju smo izuzetno teške godine za cijeli svijet, ne samo za Hrvatsku, Slavoniju i Baranju ili Belišće. Budimo optimisti i s vjerom u Boga i naše zajedništvo, izići ćemo lakše i jednostavnije iz ovih kriznih vremena, ako budemo zajedno djelovali i surađivali na svim razinama, tu nema prostora za politikanstvo, za podmetanja, ne bi smjelo biti razlike između nas, bez obzira koliko različito mislili ili promišljali, ali svi koji se bavimo javnim radom moramo biti vođeni mišlju da smo dobili priliku raditi u interesu svih, a ne samo nekih, poručio je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content