Novosti|

Nagrađeni pojedinci i kolektivi – odbojka, kajak, streljaštvo, šah i powerlifting

Nakon što su jednoglasno usvojena sva izvješća na godišnjoj skupštini Zajednice športskih udruga grada Belišća, u petak, 23. veljače, u prostorima NK Bistrinci održano je proglašenje najuspješnijih u sportu Grada Belišća u 2023. godini.

Titulu najboljeg sportskog kolektiva ponio je Odbojkaški klub Belišće, koji je u prošloj godini postigao značajne rezultate na Prvenstvu Slavonije i Baranje za kadetkinje (2. mjesto), u Kupu Hrvatske regije Istok (polufinale), te u jesenskom dijelu 1.b HOL istok (2. mjesto). Najboljom sportašicom proglašena je Ana Berke iz Šahovskog kluba Belišće, koja je prošle godine osvojila 4. mjesto na pojedinačnom Prvenstvu Hrvatske te je zahvaljujući tom rezultatu među deset najboljih šahistica u Hrvatskoj. Najbolji belišćanski sportaš u 2023. godini je Ivan Schoblocher, član Powerlifting kluba Belišće te apsolutni prvak Hrvatske s podignutih 180 kilograma.

Perspektivnom mladom sportašicom proglašena je Kalista Šimić iz Odbojkaškog kluba Belišće, koja je sa svojom ekipom mladih odbojkašica osvojila 2. mjesto na Prvenstvu Slavonije i Baranje za kadetkinje, izborila polufinale Kupa Hrvatske regije Istok, a bila je i članica ekipe koja je u jesenskom dijelu 1.b Hrvatske odbojkaške lige Istok zauzela 2. mjesto. U kategoriji “perspektivni mladi sportaš” proglašena su dva dobitnika – Jakov Zečević iz Kajak kluba Belišće i Adrian Živković iz Streljačkog kluba Belišće. Od zapaženijih nastupa Jakova Zečevića treba istaknuti 2. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u sprintu, u C1 na 500 m u kategoriji mlađih juniora, zatim 1. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u sprintu, u C1 na 500 i 1.000 m u kategoriji kadeta te 1. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u sprintu, u C2 na 1.000 m u kategoriji kadeta. Adrian Živković osvojio je 2. mjesto na Prvenstvu Hrvatske u gađanju serijskom zračnom puškom u kategoriji mlađih kadeta dok je na Prvenstvu Slavonije i Baranje u istoj disciplini bio prvi.

Najboljima u sportu prvi je čestitao Milan Zamaklar, predsjednik Zajednice športskih udruga grada Belišća sa suradnicima. Osvrnuo se na činjenicu da ZŠU okuplja 30 sportskih klubova, da su u 2023. godini ispunili sve zacrtane planove, a kroz financijska sredstva od oko 350.000 eura iz gradskog proračuna, vidljivo je da Grad Belišće izuzetno vrednuje sport, a sportaši to vraćaju svojim rezultatima.

-Odbojkaški klub Belišće perjanica je ženskog sporta u našem gradu, šahistica Ana Berke cijenjena je reprezentativka, najsportaš Ivan Schoblocher dolazi iz jednog od najmlađih sportskih kolektiva u Belišću, a nagrađena tri perspektivna sportaša dokaz su da sport u Belišću počiva na zdravim temeljima. Mlade sportašice i sportaši koji se bave odbojkom, kajakom i streljaštvom, ali i svi njihovi kolege iz drugih sportskih kolektiva potvrda su svijetle budućnosti u kojoj će se Belišće, siguran sam, ponositi svojim najuspješnijim sportašima, poručio je Zamaklar.

Gosti na svečanosti proglašenja najboljih u sportu Grada Belišća u 2023. godini bili su predsjednik Saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Osječko – baranjske županije Emil Pravdić i glavni tajnik Športske zajednice Osječko – baranjske županije Dubravko Ižaković, koji je naglasio važnost volontera u sportu, ali i doprinos Grada Belišća i njegovih sportaša da OBŽ ove godine nosi titulu Europske regije sporta.

-Belišće ima dugu tradiciju sporta i vrhunskih rezultata. Belišće je 2017. godine ponijelo titulu Europskog grada sporta, a godinu kasnije, Grad Belišće je uz Grad Valpovo, Općine Bizovac i Petrijevci te mađarskih gradova Harkanja i Šikloša, bilo dio Europske regije sporta “Slavonija i Baranja”. Te dvije titule bile su jedan od preduvjeta da Osječko – baranjska županija postane Europska regija sporta 2024. godine, rekao je Ižaković, dodavši kako je ta titula priznanje za sve ono što je u prošlosti postignuto u sportu, priznanje današnjim sportašima te poticaj za još veći napredak sporta u budućnosti.

Nakon proglašenja najboljih u sportu grada Belišća u 2023. godini, dodijeljene su plakete klubovima s “okruglim” obljetnicama. Tako je plaketu za 15 godina djelovanja zaslužio Sportsko rekreacijski klubK Baraber extreme team, plaketa za 45 godina djelovanja dodijeljena je Nogometnom klubu Gat, a za 70 godina postojanja plaketu je dobio Kuglački klub Belišće. Posebno priznanje Športske zajednice Osječko – baranjske županije za izniman doprinos razvoju i promociji sporta uručeno je Dragici Jančikić, dugogodišnjoj predsjednici Odbojkaškog kluba Belišće, koja se zahvalila u ime svih laureata, posebnu zahvalu uputivši mladim sportašima, njihovim roditeljima, trenerima i odgovornim osobama u klubovima, a nije zaboravila istaknuti niti značaj podrške koji sportaši imaju u Gradu Belišću i našoj Zajednici športskih udruga.

Tekst: Damir Horvat
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content