Novosti|

Na svečanosti u Domu tehnike Osijek 19. prosinca 2018. godine dodijeljena su priznanja Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije. Priznanja su primili pojedinci i udruge za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvitak djelatnosti iz djelokruga rada Zajednice.

Plaketa Zajednice dodjeljuje se pojedincima, pravnim osobama i drugim organizacijskim oblicima za izuzetne rezultate u prethodnoj godini. U jednoj godini može se dodijeliti najviše deset Plaketa Zajednice.

Povelja Zajednice dodjeljuje se istaknutim pojedincima koji su svojim stručnim i društvenim djelovanjem u dužem vremenskom razdoblju dali izuzetan doprinos razvitku tehničke kulture, djelatnosti udruga tehničke kulture odnosno unaprjeđenju djelovanja Zajednice i time značajno pridonijeli promicanju njenog položaja i ugleda.

Priznanja su uručili gospodin Dragan Vulin – predsjednik Županijske skupštine Osječko-baranjske županije i gospodin Goran Kurtović – zamjenik predsjednika ZTK Osječko-baranjske županije.

ZTK Valpovo-Belišće predložila je za priznanja članove svojih udruga.

Evo i nagrađenih:

 

GORAN DOJKIĆ – Plaketa ZTK OBŽ

Goran Dojkić je član Fotokluba Valpovo u kome obnaša funkciju dopredsjednika. Fotografijom se bavi od osnovne škole i za svoje radove primio je brojna domaća i strana priznanja. U fotografskom izražaju specijalizirao se za fotografije iz zraka.
2018. godine izdana je fotomonografija “Belišće iz zraka” iako autorov prvijenac u mnogome odudara od klasične monografije: po formi, izričaju, ambijentu fotografiranja, ali i što je izuzetno važno naglasiti, po tehnologiji konačne izrade fotografije, odnosno tiskanja fotografije na podlogu.
Njegove fotografije, iako individualno nadahnute, nose snažan pečat sa svim atributima stručno suradničkog okruženja u kojem nekoliko posljednjih godina djeluje. Tamo se uči zanat fotografije, ali i mogućnost nadogradnje s elementima umjetničkog.

Ova fotomonografija nosi poruku ljepote, divljenja i iznenađenja. Kroz tu radost stvaranja zrači optimizam. Iza Gorana ostat će fotomonografija s fotografijama za pamćenje, ali i jedan napisan stih posvećen tim fotografijama, kao odgovor koji autor šalje kao zahvalnicu plavim visinama.

 

IVANA FRANCUZ – Plaketa ZTK OBŽ

Ivana Francuz je članica Fotokluba Valpovo i zaposlenica ZTK Valpovo-Belišće kao administrativni radnik, tj. obavlja sve poslove od administrativnih,  pripomoći u radionicama fotokluba, CTK i sve ostale aktivnosti koje nisu u redovnom radnom vremenu – i tako 18 godina.

U 2018. godini posebno se istaknula u provođenju sljedećih aktivnosti (ukupno ih je bilo blizu 50):

 1. 10. ZIMA U TEHNICI
 2. 60. GRADSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA
 3. MODELARSKA LIGA U VELIŠKOVCIMA, BELIŠĆU, VALPOVU
 4. RAD S DJECOM S POSEBNIM POTREBAMA (UDRUGA ZVONO, SOS DJEČJE SELO LADIMIREVCI)
 5. FOTORADIONICA HRVATSKOG FOTOSAVEZA – „Graditeljska ostavština valpovačkih vlastelina“
 6. 15. DANI TEHNIKE
 7. LJETO U TEHNICI 2018.
 8. PREZENTACIJA RADIONICA U 40 ŠKOLA
 9. PRIPREME PROSLAVE 70 GODINA RADA I DJELOVANJA ZTK VALPOVO-BELIŠĆE

Ovo je samo mali dio nabrojanih radionica u kojima je slobodno vrijeme Ivana utkala u Fotoklub Valpovo i ZTK Valpovo-Belišće kako bi tehnička kultura u sredini u kojoj djeluje imala mjesto koje joj pripada. Ivana je po prirodi samozatajna i neprimjetna, ali kotačić u mehanizmu tehnike bez koga bi većina aktivnosti bila usporena ili neodrađena.

 

BENJAMIN CRNČAN – Plaketa ZTK OBŽ

Na 60. natjecanju mladih tehničara koje je održano u Poreču natjecao se i Benjamin Crnčan iz OŠ Veliškovci u kategoriji modelarstva. Benjaminov mentor je nastavnik tehničke kulture Damir Tomas i pripremao ga je za ovo natjecanje: bio je prvi na međugradskom i županijskom natjecanju, a svoju nadarenost prema maketarstvu pokazao je unazad nekoliko godina na natjecanjima Modelarske lige. Benjamin je u Poreču na Državnom natjecanju Mladih tehničara zasluženo osvojio prvo mjesto kao najbolji mladi modelar u Hrvatskoj.

Na 2. kolu Modelarske lige (županijski nivo) održanom  u Osijeku u OŠ Antuna Mihanovića 8. svibnja 2018. sudjelovalo je 43 ekipe, a među njima i ekipa OŠ Veliškovci BENJAMIN CRNČAN i FRAN NOVOSELIĆ, koji su osvojili 1. mjesto. Benjamin i Fran su na državnom natjecanju osvojili 5. mjesto.

 

DRAGUN BARIŠIĆ – Povelja ZTK OBŽ (za životno djelo) 

Dragun Barišić rođen u Kupresu, s mjestom prebivališta u Belišću, član je Društva energetičara od 1976. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Valpovu 1974. godine te se iste godine zapošljava u Kombinatu Belišće, u sektor Energetike kao pomoćnik strojara kotla (dok se još ložilo na ugalj).

 1. – polaže državni ispit za strojara parnih kotlova s automatskom komandom te dobiva svjedodžbu za rukovanje kotlovima svih vrsta i jačina bez obzira na vrstu goriva i način sagorijevanja.
 2. – prelazi na radno mjesto pomoćnik K-3 te 1986. postaje i strojar kotla K-3 1986. – polaže ispit za strojara parnih turbina svih vrsta i jačina
 3. – polaže ispit za rukovaoca mosnom dizalicom
 4. – odlazi u Domovinski rat u Zbor narodne garde, a po povratku iz rata radi kao strojar parnih turbina te nedugo nakon toga postaje poslovođa za proizvodnju i distribuciju pare, gdje ostaje do kraja radnog vijeka u Belišću d.d.

Dragun je bio predsjednik „Društva Energetičara“ u dva mandata.  Organizirao (samostalno ili s višim strukturama) stručna predavanja vezana za energetiku.

80-ih godina kao predsjedavajući društva organizira i nekoliko vrlo uspješnih zabava povodom 8. ožujka te nekoliko radnih akcija. Pokreće izgradnju prostorija za rad društva, koje nažalost nisu do kraja realizirane. Nadalje kao predsjedavajući ostvaruje vrlo uspješnu suradnju sa Savezom energetičara Slavonije i Baranje, strukovnim društvima u Belišću d.d. te Savezom energetičara R.H. u Zagrebu. Organizira nekoliko vrlo uspješnih ekskurzija, što u našoj državi, što u inozemstvu zajedno sa Savezom.

Redovito se uključivao u sve akcije koje je društvo provodilo. Sudjelovao je u uređenju današnjeg Doma tehnike s nekoliko članova D.E.

Nagrađen je zahvalnicom „Narodne tehnike“ povodom obilježavanja 60. godišnjice N.T. Dobitnik je „Povelje Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće“ 2012. godine za cjeloživotno djelo. Po odlasku iz Belišća d.d. i dalje ostaje član D.E. Belišće.

Tekst i foto: Dragan Francuz, tajnik ZTK Valpovo-Belišće

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content