Novosti|

Suočeni sa sukobom koji se događa na području Ukrajine Hrvatski Crveni križ provodi sve aktivnosti kako bi pomogli i smanjili patnje izbjeglica. Cijelo priopćenje Hrvatskog Crvenog križa javnosti 27.veljače 2022. godine slijedi u nastavku.

Hrvatski Crveni križ izbjeglicama iz Ukrajine, koje su sinoć organizirano smještene u prihvatnom centru u Motelu Plitvice, osigurao je osnovnu humanitarnu pomoć i psihosocijalnu podršku. Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa pristigle osobe je evidentirala te im po potrebi pomogla u kontaktu s bliskim osobama. Sve navedeno tijekom dana osigurano je i osobama koje se nalaze u istočnom dijelu Hrvatske, a prijavile su se Službi traženja osječkog Crvenog križa.

Hrvatski Crveni križ poziva osobe iz Ukrajine koje su u Hrvatsku ušle i smjestile se u privatnom aranžmanu, da se jave najbližem društvu Crvenoga križa kako bi ih se evidentiralo te im se osigurala potrebna pomoć. Također, društvima Crvenoga križa mogu se javiti i sve one osobe koje su iz organiziranog smještaja otišle u privatni smještaj u različite dijelove Hrvatske. Svi oni u Crvenome križu mogu dobiti humanitarnu pomoć (hranu, higijenu, odjeću, posteljinu…) i psihosocijalnu podršku, kao i usluge Službe traženja.

Budući da se u našoj zemlji trenutno nalazi manji broj izbjeglica, Hrvatski Crveni križ uspješno odgovara na njihove potrebe iz postojećeg stanja zaliha. Trenutno se ne prikupljaju materijalne donacije za Ukrajinu i okolne zemlje jer nacionalna društva Crvenih križeva u tim zemljama odgovaraju na potrebe pristiglih ljudi. Hrvatski Crveni križ u kontaktu je s njima i u ovome trenutku nisu iskazali potrebe za dodatnim materijalnim donacijama a ukoliko iskažu potrebe, Hrvatski Crveni križ obavijestit će javnost.

Hrvatski Crveni križ sa svojim društvima raspolaže i s dovoljnim brojem volontera, ali svi oni koji žele pomoći mogu se javiti najbližem društvu Crvenoga križa koji će ih angažirati po potrebi. Trenutno postoji potreba za prevoditeljima s ukrajinskog jezika i svi oni koji u tom dijelu mogu pomoći, molimo da se jave na e-mail ukrajinska-kriza@hck.hr.“

Nekoliko je obitelji iz Ukrajine pristiglu i u istočni dio Hrvatske, a Crveni križ Osijek ih je evidentirao i pružio podršku. Dvorana Jug 2 je spremna za prihvat novih izbjeglica. Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo je u pripravnosti i radi sve kako bi olakšao ovu situaciju.

Martina Mađarić, Gradsko društvo Crvenog križa Valpovo

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content