Novosti|

Dugogodišnja je tradicija u Gradu Belišću povodom 4. svibnja, blagdana svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca upriličiti prijem za predstavnike dobrovoljnih vatrogasnih društava s našeg područja.Tako je bilo i danas (3. svibnja), kada je predstavnike društava s područja Vatrogasne zajednice grada Belišća, predvođene predsjednikom i zapovjednikom, Nikicom Muževićem i Dubravkom Čovčićem, u maloj vijećnici ugostio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić.

-Ovo je prigoda i za zahvalu na svemu onome što čine tijekom godine, kako u prevenciji, tako i u spašavanju onih koji su ugroženi, bilo od požara ili nekih drugih ugroza, rekao je tom prilikom zamjenik gradonačelnika, dodavši kako Grad Belišće nastoji redovito ulagati u njihovu opremu i vatrogasne domove.

-Ove nam godine slijedi završetak radova na energetskoj obnovi vatrogasnog doma središnje postrojbe u Belišću, a proteklih smo godina ulagali u obnovu vatrogasnih domova u prigradskim naseljima. Ipak, ključ svakog uspjeha je čovjek, naglasio je zamjenik gradonačelnika Varžić, spomenuvši problem iseljavanja i smanjenja članova. No, dodao je, u vatrogasnim društvima ipak ima podmladka, te je uvjeren da će oni, kada dođu u zrelije godine, dostojno predstavljati svoja vatrogasna društva i biti na ponos svim svojim mještanima.

-Zaista, biti vatrogasac znači biti dio ekipe koja spašava svoje bližnje, a obavljajući tu časnu dužnost prihvaćaju sve odgovornosti koja ona nosi, rekao je zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić čestitavši još jednom svim vatrogaskinjama i vatrogascima blagdan njihovog zaštitnika svetog Florijana.

O tome kako će vatrogasci ove godine obilježiti blagdan svog zaštitnika (4. svibnja) ali i svibanj kao mjesec zaštite od požara, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Belišća Nikica Mužević je spomenuo tradicionalan odlazak na misu te druge aktivnosti kojim se već dugi niz godina obilježava Florijanovo, a tijekom mjeseca će se provoditi razne preventivne aktivnosti, ne samo u DVD-ovima već i među mještanima. Ipak, ovogodišnji blagdan će po nečemu biti poseban.

-U subotu, 4. svibnja, bit će podjela vatrogasne opreme koja je stigla iz Velike Britanije kao donacija vatrogascima na području Osječko – baranjske županije, a jedno od tih vozila će dobiti DVD Belišće.

Blagdan svetog Florijana ove će godine na poseban način biti obilježen u Veliškovcima. U nedjelju, 5. svibnja, u 10:30 sati počinje molitva pred vatrogasnim domom, a zatim će se vatrogasci, zajedno s drugim mještanima, u procesiji uputiti u Župnu crkvu svetog Roka, gdje u 11 sati počinje sveta misa.

 

 

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content