Novosti|

MakeX je svjetsko natjecanje u naprednoj, edukacijskoj robotici koje promovira učenje u raznim poljima znanosti i tehnologije potičući suradnju, interdisciplinarnost i orijentiranost ka rješavanju stvarnih problema.Ovogodišnje natjecanje je na temu Gradska svjetla (“City Lights”). Natjecanje će postaviti zadatke za mlade koristeći STEAM (STEM + Arts) s ciljem rješavanja problema s kojima se svakodnevno susrećemo poput zagađenja okoliša, sigurnosti hrane, recikliranja, viralnih infekcija i drugih tema. elji našeg tima su Marijan Antolović i Tomislav Kudeljnjak.

Početkom ožujka objavljen je natječaj za sve ustanove u Croatian Makers ligi za MakeX European Open 2019. – natjecanje u naprednoj edukacijskoj robotici koje ćemo održati u listopadu ove godine. Natjecanje će biti regionalno za cijelu Europu te će najboljima biti uručene ulaznice za svjetsko natjecanje koje će se održati u Kini u prosincu.

U projekt je uključeno 80 škola i ustanova iz Hrvatske koje su pokazale najveću motivaciju za sudjelovanjem te uključenost u druge projekte i aktivnosti IRIM-a. IRIM će donirati opremu (dodaci za mBot robote, staze i pripremni materijali) te ćemo za sve organizirati besplatnu edukaciju.

Na natječaj su se mogle prijaviti sve škole, knjižnice, udruge i druge ustanove koje sudjeluju u Croatian Makers ligi. Ustanove smo odabrali za sudjelovanje u projektu prema kriterijima motivacije (motivacijsko pismo) i sudjelovanja u drugim projektima IRIM-a.
“Teško smo odabrali samo 80 ustanova jer su prijave bile odlične. Fascinirani smo angažmanom mentora i načinima korištenja opreme iz naših projekata ne samo u projektnim aktivnostima, već i u drugim izvannastavnim aktivnostima. Nadamo se da ćemo sljedeće godine uspjeti osigurati sredstva za uključenje većeg broja ustanova.
Čestitamo svim uključenima i zahvaljujemo se svima na prijavi!”

Najboljima na europskom natjecanju koje ćemo organizirati u listopadu ćemo podijeliti ulaznice za svjetsko prvenstvo koje će se održati u prosincu u Shenzhenu u Kini.

Projekt MakeX je sufinanciran sredstvima Zaklade Hrvatska za djecu.

Preuzeto sa: croatianmakers.hr

Dragan Francuz, tajnik

ZAJEDNICA TEHNIČKE KULTURE VALPOVO-BELIŠĆE

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content