Novosti|

Od 11. do 14. rujna 2020. godine grad Belišće i općinu Erdut posjetili su predstavnici turoperatora i medija koji su se kroz četiri vrlo aktivna dana upoznali s turističkim potencijalima koje ova mjesta nude. Putovanje je realizirano u okviru EU projekta „Zelene staze Dunava i Drave“ koji za cilj ima promociju turističkih destinacija, turističkih sadržaja i atrakcija te povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta kao i uspostavu boljeg upravljanja posjetiteljima na području obuhvata projekta.

Tijekom boravka turoperatori i novinari obišli su devetnaest lokacija kulturno-povijesne baštine na području grada Belišća i Općine Erdut obuhvaćene projektom „Zelene staze Dunava i Drave“ uz pratnju vodiča te predstavnika grada i općine. Među brojnim turističkim lokacijama obišli su ekološko-edukativnu stazu Bistrinci i Porić, posjetili novootvoreni hostel Belišće, vinske ceste Erdutskog vinogorja, crkvu u Aljmašu, palaču Gutmann te prisustvovali državnom natjecanju u kuhanju čobanca i reviji narodnih nošnji.

„Upoznati i doživjeti iz prve ruke dio najnovije ponude i turističkih sadržaja obuhvaćenih u okviru novog EU projekta pod nazivom Zelene staze Dunava i Drave uistinu je bila prava blagodat, pa iako ne možemo sve to ni prenijeti niti opisati, želja nam je da svakog tko pročita naše tekstove ta naša priča zaintrigira i ponese i usadi mu žarku želju za obilaskom te  prekrasne ravnice ukrašene dvjema rijekama i Dalj planinom, koja se uzdigla samo 194 metra valjda da se i sama naužije pogleda na ljepotu Dunava i Drave koji kraj nje protječu“ – rekla je Marija Barić, novinarska s portala hia.com, jedna od sudionica putovanja

Posjet muzeju „Belišće“, koji u svom postavu sadrži bogatu povijest grada, oduševio je sudionike putovanja. Interesantan i zanimljiv podatak bio je onaj o prvoj „greenfield“ investiciji još dok taj pojam nije postojao koju je pokrenula obitelj Gutmann, začetnik industrijskog razvoja grada. U općini Erdut upoznali su se s povijesnom baštinom pa su tako mnogi ostali oduševljeni kulturno-znanstvenim centrom Milutin Milanković koju turoperatori vide kao jednu od središnjih točaka budućih programa putovanja.

Projekt „Zelene staze Dunava i Drave“ sufinanciran je iz poziva Promicanje održivog razvoja prirodne baštine, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Nositelj projekta je općina Erdut s partnerima gradom Belišćem, Javnom ustanovom Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Osječko-baranjske županije, Javnom ustanovom Županijskom razvojnom agencijom Osječko-baranjske županije, TZ općine Erdut, kajak kanu klubom Aljmaš i TZ grada Belišća. Svrha projekta vrijednog više od 17,2 milijuna kuna je stvoriti okvir za revitalizaciju projektnog područja kroz turistički razvoj temeljen na prirodnoj baštini, koji će donijeti socijalne, ekonomske i ekološke dobrobiti cijeloj zajednici.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content