Novosti|

Jedna od zanimljivih izložbi u povodu Dana grada Belišća bila je i etnografska izložba “Lika u srcu” koju su u prostorijama Turističke zajednice organizirali članovi zavičajne udruge Ličana “Vila Velebita”.

Postav sa zbirkom predmeta koji je zaintrigirao mnoge, posebice one čiji obiteljski korijeni potječu iz ovog dijela Hrvatske, vlasništvo je zaljubljenika u etnologiju Milana Ladišića iz Creta Bizovačkog. Izložba je otvorena u ponedjeljak, 24. travnja, a otvorio ju je predsjednik “Vile Velebita” Željko Anić. Okupljene posjetitelje pozdravili su pročelnik Ureda gradonačelnika Domagoj Varžić, a obratio im se i Milan Ladišić uz nekoliko prigodnih riječi. Posjetitelji su mogli vidjeti stapu za mlijeko – posudu u kojoj se udaralo mlijeko, tiglu, rašak za namatanje vune, bremu u kojoj se s izvora nosila voda, zipku za novorođenče, vuneni pokrov, ličke tamburice, torbe, trlicu i mnoge druge zanimljive predmete.

Druženje nakon izložbe nastavljeno je uz ličko pivo i neizostavno pjevanje uz harmoniku koju je za sve okupljene svirao nezaobilazni Tomica Jergović.

Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content