Novosti|

U utorak, 27. travnja 2021. godine u Centru za kulturu Matija Petar Katančić u Valpovu potpisani su Ugovori za izgradnju dvaju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda ukupne vrijednosti preko 90 milijuna kuna. U ime Naručitelja Ugovor s tvrtkom Esotech iz Slovenije potpisala je Iva Matić, direktorica tvrtke Dvorac d.o.o.

Potpisom dvaju Ugovora izgradit će se dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. U Belišću će se izgraditi uređaj kapaciteta 24.200 ES (ekvivalent stanovnika), razine 3 i vrijednosti 55.892.938,00 kn, dok će se u Petrijevcima izgraditi uređaj kapaciteta 9.800 ES, razine 3 i vrijednosti 34.782.983,00 kn. Budući da većina stanovništva na projektnom području, izuzev Valpova, Belišća, Vinogradaca, Kitišanaca i Bistrinaca nisu spojeni na kolektivni sustav otpadnih voda, uspostavom sustava odvodnje i pročišćavanja na trenutno nepokrivenim područjima značajno će se smanjiti broj korisnika septičkih jama.

“Stopa priključenosti na cijelom sustavu 2016. godine bila je 42%, a do kraja ovog projekta bit će 70%. Do najkasnije 2026. godine očekuje se priključenje korisnika na područjima u kojima postoje sustavi odvodnje od minimalno 85%, a do 2030. godine očekuje se da priključenost bude preko 99%. Dugoročnim programom investiranja predviđena je izgradnja cjelovite mreže javne odvodnje. Potpis ugovora samo je još jedan korak naprijed, ali uz ovakvu podršku i dobru suradnju uvjerena sam u uspješnu provedbu i završetak ovog projekta na zadovoljstvo svih, posebice korisnika naših usluga” rekla je Direktorica tvrtke DVORAC d.o.o. Valpovo Iva Matić.

“U ovih godinu i pol dana puno smo napravili i nadam se da ćemo uspjeti završiti ove projekte i da ćemo do kraja 2023. godine pustiti u pogon dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, uređaj za proizvodnju pitke vode te spojiti naše građane na sustav odvodnje na zadovoljstvo svih“ izjavila je direktorica tvrtke Hidrobel d.o.o., Lidija Gavrić.

“Projekt koji je 2017. godine bio pred kolapsom danas služi kao primjer dobre prakse i jedan je od najvećih infrastrukturnih projekata rekonstrukcije vodoopskrbe i odvodnje na ovim prostorima. Zahvaljujem se direktoricama tvrtki Dvorac d.o.o. i Hidrobel d.o.o., svim partnerima na projektu, a osobito gospodinu Zoranu Đurokoviću, generalnom direktoru Hrvatskih voda i svima koji su od prvog dana prisutni na projektu“ rekao je gradonačelnik Grada Valpova Matko Šutalo.

Previđena je izgradnja i rekonstrukcija više od 100 km kolektora i tlačnih cjevovoda te izgradnja 15 i rekonstrukcija 2 crpne stanice. Projekt izravno doprinosi ostvarenju nacionalnih strateških ciljeva, ali i specifičnih ciljeva iz prioritetne osi 2 vezanim uz opskrbu pitkom vodom i pročišćavanjem otpadnih voda.

“Ovo potpisivanje ugovora još je jedan korak ka konačnoj realizaciji još jednog projekta za cijelu ovu mikroregiju. Hvala svima koji su dali veliki doprinos da se i danas nalazimo u ovoj fazi. Osobito se zahvaljujem gospodinu Đurokoviću, gospodinu Vukmiriću i gospodinu Kovačevića jer da na onom dramatičnom sastanku 2017. godine nisu učinili veliki iskorak ovog projekta ne bi bilo. Neka povijest pamti da ste za ovu mikroregiju zaista puno učinili, a hvala i županu Anušiću, kao članu Upravnog vijeća Hrvatskih voda, na bezrezervnoj i bezuvjetnoj potpori“ izjavio je gradonačelnik Grada Belišća Dinko Burić.

Do sada ugovorena vrijednost iznosi više od 160 milijuna kuna, odnosno preko 60% ukupne vrijednosti projekta, a zaključno s krajem ožujka 2021. godine realizirana vrijednost ugovora iznosi preko 90 milijuna kuna.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako ova priča traje desetak godina i mnogi su uz nju stasali. Uvijek je bila želja konačno riješiti i odvojiti javno od privatnog, imati sustav za pročišćavanje otpadnih voda i unaprijediti stupanj pročišćavanja otpadnih voda na ovom području. Nakon zaista dugog puta i problema koje smo imali, sada smo na dobrom putu. Veliku potporu projektu dala je županija koja je preuzela veliki dio oko koordinacije da te projekte izguramo i da danas imamo 2 milijarde kuna projekata na području Osječko-baranjske županije čime su ulaganja u vodno komunalnu infrastrukturu najveća u povijesti.

Vrijednost projekta iznosi 271.578.968 kuna, od čega 189.561.114 kuna dolazi iz Europskog kohezijskog fonda za financijsko razdoblje 2014-2020. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike sufinancira projekt u iznosu od 35.542.437 kuna, Hrvatske vode s 35.542.437, a tvrtka DVORAC u iznosu od 7.449.186 te HIDROBEL s 3.483.794 kuna.

“Rekao bih da je ova priča aglomeracije Valpovštine možda jedan dobar temelj za ono što treba biti praksa. Bez zajedničkog nastupanja nema razvoja niti jednog naselja na ovome području i to jednostavno moramo shvatiti kao poslanje koje imamo mi koji se bavimo politikom. Ovo spada u jedno od povijesnih ulaganja kada su u pitanju gradovi Valpovo i Belišće, ali i cijela Valpovština. Zajedničkim radom uspjeli smo nivelirati apsolutno sve i danas imamo ono što je najbitnije – da konačno i ja mogu u svojim Ladimirevcima reći da će kanalizacija biti gotova 2023. godine, kao i u ostalim mjestima i naseljima“ rekao je saborski zastupnik i izaslanik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović.

Previđena je izgradnja i rekonstrukcija više od 100 km kolektora i tlačnih cjevovoda te izgradnja 15 i rekonstrukcija 2 crpne stanice. Projekt izravno doprinosi ostvarenju nacionalnih strateških ciljeva, ali i specifičnih ciljeva iz prioritetne osi 2 vezanim uz opskrbu pitkom vodom i pročišćavanjem otpadnih voda.

Tvrtka Dvorac nositelj je projekta, a uz tvrtku Hidrobel partneri na projektu su gradovi Valpovo i Belišće te općine Bizovac, Koška, Marijanci i Petrijevci. Završetak radova na projektu previđen je u trećem kvartalu 2022. godine. Do tada će biti rekonstruirani cjevovodi i kanalizacijski kolektori, izgrađeni magistralni cjevovodi, stanice za dokloriranje, oborinski kolektori te uspostavljen sustav za uklanjanje sumporovodika i sustav za upravljanje i nadzor.

Više informacija o tijeku projekta i radovima bit će dostupno na internetskoj stranici
valpovo-belisce.eu i putem profila na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram.

Foto: Tin Lacković

Kontakt: info@mediahint.agency

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content