Novosti|

Po prvi put u Belišću, ali i u cijeloj Hrvatskoj, potpisani su ugovori o korištenju potpore za obrazovanje pripadnika romske nacionalne manjine. Za to je zaslužno Vijeće romske nacionalne manjine grada Belišća, koje je u suradnji s Gradom Belišćem i uz podršku belišćanskog Gradskog vijeća, odlučilo dio svojih sredstava preusmjeriti za ovu namjenu, a sve pod sloganom „Potičimo obrazovanje za buduće znanje“.

Šest srednjoškolaca, sa svojim roditeljima ili skrbnicima, u ponedjeljak, 28. prosinca, potpisalo je ugovore u Društvenom domu za potrebe romske nacionalne manjine u naselju Marka Oreškovića u Bistrincima, gdje ih je uz predsjednika belišćanskog Vijeća romske nacionalne manjine Marija Baloga, dočekao i zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić.

-Gradsko vijeće grada Belišća osiguralo je sredstva za aktivnosti i rad Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća za 2021. godinu u iznosu od 180.000 kuna, a tom iznosu Vijeće je planiralo pomoći srednjoškolcima romske nacionalnosti koji se školuju, bilo na našem području ili dalje. Gradu Belišću je posebno drago dati potporu ovakvoj inicijativi koja je na dobrobit naših sugrađana i onih kojima je ta pomoć potrebna, a to su prije svega djeca, rekao je zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, dodajući kako njihovo obrazovanje nema alternativu te kako je ulaganje u njihovo školovanje pridonosi boljitku romske zajednice.

Ovom su prilikom potpisani ugovori za mjesečne potpore u iznosu od 32.000 kuna, no rebalansom se taj iznos može i povećati ukoliko bude bilo interesa, što je potvrdio i Mario Balog, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća.

-Ovo je veliki korak za malu sredinu kao što je grad Belišće. Na sastanku Vijeća romske nacionalne manjine smo dogovorili da kroz plan i program rada određeni financijski iznos izdvojimo za našu djecu odnosno one koji se žele obrazovati i nakon osnovne škole. To nije stipendija, jer ona se ne može primati iz više izvora, već je riječ o potpori čija visina ovisi o prosjeku ocjena, kaže Balog, pojašnjavajući kako će za 2020. / 2021. školsku godinu srednjoškolci s prosjekom ocjena do 3.0 dobiti 500 kuna mjesečno, prosjek od 4.0 osigurava 600 kuna mjesečno, a oni najbolji će dobiti potporu od 800 kuna mjesečno.

-Ovom potporom želimo prije svega motivirati mlade, ali i pomoći njihovim roditeljima kako bi mogli što lakše osigurati školovanje svoje djece. Zadovoljni smo što na našem području imamo porast broja učenika koji pohađaju srednju školu, iako je to i dalje mali broj. Treba naglasiti da ovo nisu potpore samo za srednjoškolce, već ih mogu dobiti i odrasli koji se odluče na školovanje kroz certificirane programe pučkih učilišta, poručuje predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine grada Belišća Mario Balog, naglašavajući da je ovo još jedan od načina poticanja romske populacije na obrazovanje, kako bi stekli određene kvalifikacije te mogli biti konkurentni na tržištu rada i kako ne bi bili socijalni problem, ne samo sebi nego i cijelom društvu.

Srednjoškolcima, njihovim roditeljima i skrbnicima, ali i predstavnicima belišćanskih Roma i gradske vlasti, i ovom je prilikom čestitao Branko Petrović, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Osječko – baranjske županije, koji je istaknuo kako je ovo jedinstveni slučaj u Hrvatskoj.

-Ovo što radi Grad Belišće i njihovo Vijeće romske nacionalne manjine je posebno i hvale vrijedno i nešto što možemo poželjeti da se preslika na ostatak Hrvatske. Romska djeca su talentirana, ali na žalost od početka školovanja zaostaju – većina ih odrasta u siromaštvu, ne pohađaju vrtić…Za djecu koja su sada u srednjim školama mogu samo reći da će se svaka kuna uložena u njih će se mnogostruko vratiti, ne samo u romsku zajednicu, nego u svaku sredinu u Republici Hrvatskoj, istaknuo je Petrović.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content