Novosti|

Najljepši i jedini besplatni vrtić u našem velikom izboru – EU novcem osigurali produženi rad i dodatne programe, ugradili solarnu elektranu na krovu, energetskom obnovom štede 78% energije

DV „Maslačak“ Belišće apsolutni je i uvjerljivi pobjednik velikog izbora najljepšeg vrtića u Hrvatskoj kojeg smo organizirali krajem prošle godine. Od prve minute, kako smo na Facebooku objavili slike svih vrtića i pozvali korisnike da svojim lajkovima podrže svoje favorite u utrci za titulu najljepšeg DV Maslačak uvjerljivo je vodio i po broju lajkova, sherova, pozitivnih komentara…. Nakon 10 dana izbora belišćanski vrtić prikupio je čak 1.923 lajka na našoj FB stranici (i još gotovo toliko na sheranim objavama), korisnici su 271 puta sherali objavu vrtića, a svoje oduševljenje i ljubav prema ovom vrtiću iskazali su u preko 200 komentara…

Kroz EU projetk R-SOL-E, koji je proglašen jednim od najboljih projekata na europskom natječaju REGIOSTARS, na krovu vrtića ugrađena je solarna elektrana

Gradski Dječji vrtić „Maslačak“ Belišće djeluje na četiri lokacije i to u Belišću u kojem je matični vrtić, te Bizovcu, Petrijevcima i  Gatu, gdje su smješteni područni vrtići.  Vrtić ukupno pohađa 306 djece u 14 odgojnih skupina, od čega matični vrtić u Belišću pohađa 180 djece i područni vrtić u prigradskom naselju Gat pohađa 22 djece.

Vrtić djeluje od 1942. godine, a u svojoj dugoj povijesti prošao je dvije dogradnje i jednu rekonstrukciju. Prva dogradnja, odnosno proširenje kapaciteta dogodilo se 1972./1973. godine kada je dograđeno prizemlje sadašnjeg vrtićkog dijela zgrade. Drugo proširenje kapaciteta vrtića dogodilo se 1987. godine kada je podignut kat izgrađen od montažnih elemenata kojim se dodatno povećao kapacitet vrtića.

Treća i najvažnija rekonstrukcija završena je 2018. godine kada je proveden projekt energetske obnove zgrade dječjeg vrtića vrijedan gotovo sedam milijuna kuna.

Za ovaj projekt Grad je osigurao sufinanciranje iz EU fondova, kao i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, te Osječko-baranjske županije. Radovi su obuhvatili izmjenu krovišta, zamjenu postojeće stolarije energetski učinkovitijom, postavljanje nove elektroinstalacijske mreže, izolacije na vanjskoj ovojnici zida i ugradnju novog sustava centralnog grijanja. Kroz projekt R-SOL-E, financiran kroz program prekogranične suradnje Interreg-IPA CBC Croatia-Serbia, postavljena je solarna elektrana na južnoj strani krovne konstrukcije, čime se dodatno pridonosi energetskim uštedama. Osim navedenih poslova, koji su bili sastavnica projekta energetske obnove zgrade vrtića, radilo se i na poslovima koji nisu bili dio navedenog projekta, a odnosili su se na uređenje kanalizacijske mreže, postavljanje novih vodovodnih instalacija i uređenje sanitarnih čvorova postavljanjem nove opreme te podova. Ušteda energije je veća od 78 %.

Što se tiče programa, predsjednica Upravnog vijeća vrtića Karolina Štefan Bugarinović kaže kako su roditeljima i djeci na raspolaganju tri redovna programa (Cjelodnevni (10-satni) jaslički program,  cjelodnevni (10-satni) vrtićki program i poludnevni (5-satni) vrtićki program), te kraći programi predškole, katlogičkog vjerskog odgoja uz primjenu Montessori pedagogije u vjerskom odgoju djece predškolske dobi, te rano učenje engleskog koje se provodi u sklopu projekta „Maslačak – prijatelj djece“.

Riječ je, naime, o EU projektu kroz kojega je DV Maslačak osigurao 3,17 milijuna bespovratnih kuna za unaprjeđenje rada vrtića.

Belišćanski vrtićanci i dio stručnog tima najljepšeg vrtića u Hrvatskoj

‘Vrijeme trajanja projekta je od 15. siječnja. 2019. godine do 15. srpnja 2021. godine, a cilj je poboljšanje već postojećih te uvođenje novog programa ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kroz organiziranje produženog boravka djece u vrtiću u poslijepodnevnim satima u matičnom i područnim vrtićima koji se nalaze u ruralnom području. Projektom se omogućilo i educiranje odgojiteljica pohađanjem posebnih pedagoških programa, putem čega će se poboljšati kvaliteta pruženih usluga s ciljem poboljšanja komunikacijsko-inkluzivnih vještina odgojiteljica, a što će rezultirati poboljšanjem pedagoških standarda vrtića. Opremit će se i senzorna soba za integraciju koja će koristiti posebno djeci s teškoćama u razvoju, za koju je osiguran i prijevoz kupovinom novog kombi vozila. Vrtićka dječja igrališta dobit će nova igrala i didaktičku opremu kako bi se djeca što više animirala na sport i rekreaciju’, ističe predsjednica Upravnog vijeća.

Organiziranjem produženog boravka produžilo se i radno vrijeme vrtića, pa djeca mogu ostati do 19,15 sati sukladno potrebama roditelja, a zaposleni su i novi djelatnici. Uz to, svakom upisanom  dijetetu s poteškoćama u razvoju osiguran je osobni asistent, odnosno pomagač u odgojno – obrazovnom procesu.

Uveli besplatni vrtić i povećali plaće zaposlenima

Iako smo u našem izboru birali najljepše vrtiće, jasno je da su veliku ulogu, uz samo uređenje i opremljenost vrtića, odigrale upravo emocije i privrženost građana, roditelja, njihovih prijatelja… prema vrtićima kao instituciji i ljudima koji u njima rade i brinu za djecu i njihov razvoj. A belišćanski vrtić, povrh svega toga, ima još jedan adut kojeg nikako ne treba izostaviti – jedini je besplatan vrtić od svih prijavljenih u ovom izboru.

Belišćanska gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Dinkom Burićem na početku prošle godine prvo je značajno povećala sufinanciranje cijene vrtića, čime su cijene za roditelje pojeftinile, a onda su – nakon analize proračuna i pozitivnih financijskih pokazatelja, odlučili u potpunosti financirati rad vrtića i osloboditi roditelje ove stavke u obiteljskom budžetu. Grad Belišće postao je tako jedan od tek četiri grada u zemlji sa besplatnim vrtićem za svu djecu, te prvi i jedini grad u Slavoniji i Baranji koji na ovaj način pomaže svojim obiteljima i olakšava im život. Roditeljima djece koja se nisu uspjela upisati u vrtić Grad Belišće, pak, isplaćuje 1.000 kuna mjesečno, te im tako pomaže u financiranju ‘teta čuvalica’.

Osim toga, svim odgojiteljicama, odnosno za svih 36 djelatnika u matičnom vrtiću Belišće i područnom u Gatu početkom 2019. godine Grad Belišće je povećao plaće za 10 %

– Ukupno to znači, da će se od početka primjene nove odluke, odnosno od početka 2019. godine, za funkcioniranje vrtića, umjesto dosadašnjih 2,9 milijuna kuna, godišnje osiguravati  3,75 milijuna kuna iz gradske blagajne – poručio je prvi čovjek Belišća gradonačelnik Dinko Burić.

Raste broj djece, gradit će se novi vrtić vrijedan 9,2 milijun kuna

Inače, s obzirom da se proteklih nekoliko godina sustavno bilježi porast interesa za dodatnim kapacitetima smještaja djece u vrtiću, Grad Belišće u siječnju 2018. godine dodatno je proširio svoje kapacitete te je s radom započeo područni vrtić u prigradskom naselju Gat formiranjem jedne mješovite vrtićke skupine poludnevnog programa. Također, u proračunu grada Belišća planirano je 9.200.000,00 kn za izgradnju novog područnog vrtića u prigradskom naselju Bistrinci za još četiri odgojne skupine. Za izgradnju samog objekta planirano je 8.250.000,00 kn, a za opremu 950.000,00 kn. Grad Belišće je pripremio cjelokupnu projektnu dokumentaciju za novi područni vrtić u Bistrincima, a u tijeku je proces ishođenja građevinske dozvole i iščekivanje novog natječaja za financiranje izgradnje vrtiće sredstvima EU i sredstvima Grada Belišća.

Marija Pulić Drljača, gradonačelnik.hr

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content