Novosti|

Osamnaest planinara HPD „Belišće“ uputilo se 6.7.  prema Nacionalnom parku Đerdap, smještenom u sjeveroistočnom dijelu Srbije uz samu granicu s Rumunjskom, najdužem  i najvećem klancu u Europi kroz koji protječe rijeka Dunav.
Vodič izleta bio je planinar Zoran Marković. Krenuli su u ranim jutarnjim satima te se  zaustavili na Kalemegdanu, obišli tvrđavu i šetali kalemegdanskim parkom. Smjestili su se u Tekiju.

Krenuli su na planinarsku turu prema Malom Štrbcu. Park je bogat florom, fauonom i vegetacijom te su uživali u pogledu na Dunav, visoke okomite stijene, brojne uvale i  rukavce. Svi su uskoro uspješno stigli na Mali Štrbac, visine 626 metara. Skupina od pet planinara krenula je na uspon na Veliki Štrbac, visine 768 metara. Ostali su se vratili te krenuli na dvosatnu vožnju čamcem Dunavom.
Vidjeli su brojne kullturno-povijesne spomenike (Trajanova tabla, manastir Mrakonija, isklesana glava Decebala, čuvara gvozdene kapije ili Đerdapa, visoka 40 metara…)

Treći dan posjetili su Đerdapsku branu te šetali Lepenskim virom, arheološkim, mezolitskim i neolitskim nalazištem otkrivenim 1965. godine. U Beogradu su bili na Avali, uživali u pogledu s tornja visokog 204 m, dok su u Vukovaru uživali u sladoledu.
U tri dana vidjeli su mnogo prirodnih ljepota i kulturnih spomenika te se dobrog raspoloženja  vratili svojim domovima planirajući nova putovanja.

Fotografije: Karmen Soldo, Zoran Marković

 

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content