Novosti|

U organizaciji Centra za kulturu Sigmund Romberg, jučer, 12. svibnja 2022. godine, održan je glazbeni program “Pjesma svima treba” posvećen Antunu Toniki Bučancu. Za ovaj koncert, koji je slavio rad i glazbu ovog velikog belišćanskog glazbenika, okupljen je dječji zbor i solisti, koji su izveli dio iz Tonikinog bogatog glazbenog opusa. Mladi, talentirani pjevači članovi su zbora Glazbene škole, dječjeg župnog zbora, učenici Glazbene škole, članovi Amaterskog kazališta, ali sve redom ljubitelji pjevanja i glazbe. Zbor od tridesetak djece uvježbao je Zvonimir Iveković, uz asistenciju Ane Šikić, a pratio ga je Zabavni orkestar Amaterskog kazališta. Kao solisti nastupili su: Ana Šikić, Marta Šikić, Patricia Katušić, Petra Špoljarić, Ana Balentić, Paula Balentić, Darija Crnčević, Nora Pastulović, Iva Kujundžić, Ivan Krušec, Lucija Sudar, Mia Barić, Emily Maras i Nera Torjanac, te Frane Šerić na trubi. Solisti, kao i zbor, još su jednom pokazali da u Belišću ne nedostaje glazbenih talenata. Na koncertu su izvedene prepoznatljive, ali i manje poznate pjesme, poput “Belišće”, “Mi smo mali proljeće”, “Drava”, “Na motoru” i “Pjesma svima treba”. U programu je nastupila i vrtićka skupina Limači čije su odgojiteljice Sandra Glasovac i Branka Vidaković, a izveli su simpatičnu pjesmu “Brojalica”. Voditeljica programa bila je članica Dječjeg dramskog ansambla – izvrsna Gabriela Talić. Veselju i razigranosti na pozornici doprinijela je i šarena scenografija i rasvjeta koju su realizirali djelatnici Centra za kulturu.

Koncertu je nazočila zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković, kao i obitelj Antuna Bučanca, supruga Blaženka i kći Ana s obitelji, koja je dala veliki doprinos u pripremi programa. Koliko je Tonika ostavio traga u Belišću, pokazuje činjenica da se za koncert tražilo mjesto više, a želja organizatora je da ovakav glazbeni program postane tradicija.

Antun Tonika Bučanac (31. svibnja 1941. – 13. ožujka 2021.) bio je učitelj, skladatelj, tekstopisac, zborovođa, voditelj Zabavnog orkestra u kazalištu te veliki ljubitelj glazbe i rada s djecom. Obrazovao je mnoge generacije i mnogi su svoje prve glazbene korake učinili pod njegovim vodstvom.  Tijekom svog glazbenog djelovanja, opjevao je mnoge belišćanske znamenitosti i događaje u pjesmama koje su se rado izvodile u raznim prigodama te su snimljene na nekoliko nosača zvuka. Dobitnik je javnog priznanja Plaketa za životno djelo „Zlatni list“ 2019. godine za cjelokupni stvaralački put i izuzetna ostvarenja na području prosvjete i kulture te doprinos sveukupnom društvenom životu Grada Belišća.

Ovaj koncert održan je u okviru programa obilježavanja Dana grada Belišća 2022.

Ravnateljica CK Sigmund Romberg: Tea Glavica, mag.prim.educ.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content