Novosti|

U ponedjeljak, 19. rujna 2022., s početkom u 19 sati, u Kazališnoj kavani Belišće održat će se svečano otvorenje izložbe fotografija “Jeruzalem – glavni grad Izraela”.

Izložba u organizaciji Grada Belišća, Veleposlanstva Države Izrael u Republici Hrvatskoj, Židovske općine Osijek i Centra za kulturu Sigmund Romberg, bit će postavljena u sklopu Mjeseca židovske kulture 2022.

Na izložbi će biti prikazana 31 fotografija autora Noama Chena, izraelskog ministarstva turizma, mons. Nedjeljka Pintarića, Rahela Jaskowa, Joela i Meira Naamata.

Jeruzalem je smješten na visoravni u Judejskim brdima između Sredozemnoga i Mrtvog mora, jedan je od najstarijih gradova na svijetu. Tri velike monoteističke religije – judaizam, kršćanstvo i islam – smatraju Jeruzalem svetim gradom. Tijekom svoje duge povijesti Jeruzalem je bio razrušen barem dvaput, opsjednut 23 puta, napadnut 52 puta i osvojen 44 puta. Najstariji dio grada je naseljen u 4. tisućljeću pr. n. e. Zidine oko Jeruzalema sagrađene su za vrijeme vladavine Sulejmana Veličanstvenog 1538. Danas te zidine omeđuju Stari grad, koji je tradicionalno podijeljen na četiri dijela koji su od ranoga 19. stoljeća poznati kao Armenska, Kršćanska, Židovska i Muslimanska četvrt. Unatoč tome što je površina Staroga grada samo 0,9 km², u njemu se nalaze mnoga mjesta od vjerske važnosti, među njima Brdo Hrama sa Zapadnim zidom, Crkva svetoga groba, Kupola na stijeni i džamija Al Aksa. Moderni Jeruzalem izrastao je oko Jeruzalema unutar zidina. Jeruzalem je mozaik kultura i nacionalnosti, ljudi i četvrti, starog i novog. On je zajednica suprotnosti s jedinstvenim karakterom. Jeruzalem je sjedište Predsjednika Izraela, Kneseta (izraelskoga parlamenta), Vrhovnog suda, ministarstava i Glavnog rabinata. Ovdje su i Izraelski muzej, Nacionalna knjižnica i Yad Vashem – spomenik, muzej i institut za povijest holokausta. Rast Jeruzalema, danas najvećega izraelskog grada, zamaglio je tradicionalnu homogenost njegovih četvrti. Pa ipak, većina njih još uvijek ima neke od posebnosti koje su ih obilježavale u prošlosti. Suvremena arhitektura Jeruzalema, dobro održavani parkovi, moderni trgovački centri, vanjske industrijske zone i predgrađa koja rastu objavljuju njegovu nadu u budućnost.

Fotografije su poticaj da se posjete Izrael i Jeruzalem, što je jedinstven životni doživljaj.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content