Novosti, Novosti ILPAN|

S početkom u 18 sati danas, 18. svibnja 2016. godine, povodom Dana muzeja, svečano su otvoreni novoobnovljeni prostori Muzeja Belišće.

Godine 1975. Muzej Belišće po prvi je put otvorio svoja vrata građanima Belišća i okolice, centrirajući svoj postav na industrijski razvoj tvrtke SH Gutmann te Kombinata Belišće. 1980. godine, pod vodstvom dugogodišnje voditeljice Muzeja Zdenke Frajtag, otvoren je novi, prošireni postav Muzeja, o čemu je na otvorenju govorio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić, koji je i službeno otvorio nove prostore. Prisutnima se prigodnim riječima obratio i Tomislav Kuna, voditelj Muzeja Belišće.

Nakon duge 41 godine, današnjim danom ispisana je nova stranica ove institucije, koja donosi sa sobom određene novosti i lijepe vijesti za sve ljubitelje povijesti te starina. Naime, rekonstrukcijom zgrade „starog muzeja“ (S.H. Gutmanna 26) te temeljnom obnovom jedne od najstarijih stambenih zgrada Belišća (S.H. Gutmanna 15a) izložbeni prostor Muzeja proširen je sa 6 prostorija na 14. Više o realizaciji rekonstrukcije i obnove zgrada Muzeja, prisutnima je prezentirala zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković. Podsjetimo, ova obnova realizirana je u sklopu projekta ILPAN (prekogranična suradnja s Mađarskom).

Pročelja dviju tzv. „pekmezica“ krase nedavno restaurirane drvene skulpture u sklopu kiparske kolonije koju su uspješno proveli članovi Udruge za kulturu i umjetnost ZUM uz druge suradnike, a o restauraciji i koloniji nešto više rekao je g. Zdenko Krulić.

Uz otvorenje prostora Muzeja, svečano je predstavljena i samostalna izložba intarzija u drvetu autora Josipa Lasića. Izložba je smještena u galerijskom prostoru zgrade Turističke zajednice, a na otvorenju ju je predstavio sam autor. Uz preko 30 radova raznih veličina te tematika,  posjetitelji imaju prilike uživati u 13 impozantnih radova koje je gospodin Lasić velikodušno donirao Muzeju. Važno je naglasiti kako ova tehnika zahtjeva godine mukotrpnog rada, puno strpljenja i preciznosti. Pozivaju se svi sugrađani da u narednih desetak dana ne propuste pogledati ove radove.

Radno vrijeme Muzeja Belišće bit će svakim radnim danom i to:

– Ponedjeljkom i utorkom od 15 do 19h
– Srijeda, četvrtak i petak od 9 do 13h

Radno vrijeme odnosi se na individualne posjete, a grupe se primaju prema najavi na broj telefona 358-556.

Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content