Novosti|

U utorak, 4. listopada 2022. godine, na dan židovskog blagdana Jom Kipura, u organizaciji Grada Belišća i na prijedlog bivšeg tajnika Židovske općine Osijek g. Drage Kohna, u predvorju Gradske uprave u Belišću otvorena je izložba slika Petera Pierrea Weisza, uvaženog slikara dvojnog državljanstva – hrvatskog i izraelskog.

Sve okupljene je u ime gradonačelnika grada Belišća g. Dinka Burića pozdravila zamjenica gradonačelnika gđa Ljerka Vučković, a nazočnima su se obratili i g. Kohn i g. Weisz. Program je vodila Lea Kozina koja je pročitala nekoliko osvrta likovnih kritičara na Weiszov  rad, a za glazbeni dio programa zaduženi su bili Valentina i Vjekoslav Pavlović.

Peter Weisz rođen je u Šiklošu u Mađarskoj, sin je jedinac oca Židova i majke Mađarice, školovao se u Zagrebu i Parizu, državljanin je Hrvatske i Izraela i služi se velikim brojem jezika – hrvatskim, mađarskim, engleskim, njemačkim, talijanskim, francuskim, hebrejskim. Svoje slike izlagao je u više od 20 zemalja, a iza sebe ima više od 200 izložbi širom svijeta. Uz umjetničko djelovanje, radio je u turizmu, kulturnom sektoru i u diplomaciji, posebno na uspostavi prvih diplomatskih, kulturnih i sportskih veza Republike Hrvatske i Države Izrael.

Ono što je Belišćanima posebno zanimljivo je činjenica da je g. Weisz do 4. razreda osnovne škole živio u Belišću. Njegov otac Martin radio je u komercijali, a obitelj je stanovala u zgradi starog kina i knjižnice. Uz posjet muzeju „Belišće“ gdje je obnovio svoja sjećanja na Belišće, g. Weisz se susreo i sa svojim školskim kolegicama gđom Verom Živković i gđom Blankom Hajnc.

Izložba slika g. Petera Weisza je otvorena do 18. listopada 2022. godine, a još više informacija o slikaru i njegovu radu možete pronaći u katalogu izložbe.

Tekst: Lea Kozina
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content