Novosti|

U prekrasnom prostoru Palače Gutmann u Belišću otvorena je izložba slika Likovne udruge Bel-art pod nazivom „Boje zime“, a u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Belišće. Ova tradicionalna zimska izložba kojom lokalni slikari zaokružuju svoj ciklus slikanja za proteklu godinu otvorena je 7. prosinca 2023. godine, a izložbu je otvorio pročelnik ureda gradonačelnika Domagoj Varžić. Gospodin Varžić istaknuo je kako je ovo dosad najljepša izložba zimskih motiva te zahvalio Knjižnici i slikarima što obogaćuju adventski program Grada Belišća.

Prisutnima se obratio i predsjednik Udruge Ivan Vajda, naglasivši kako suradnja između Knjižnice i likovnjaka traje već devet godina te kako je to rijetkost, što ga čini izuzetno ponosnim. A na ponos su i radovi djece koja svoje slobodno vrijeme odvajaju učeći slikanje na radionicama koje provodi Bel-art te su na ovoj izložbi, uz slikare, izložena i djela djece polaznika slikarskih radionica; Filipa Cvenić (8 g.), Lana Cvenić (6 g.), Mia Kuhar (12 g.) i Ana Lacković (8 g.).

Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se Dražen i Mirna Bajt, koji su kao otac i kći izvodili prikladne skladbe; Dražen na gitari, a Mirna kao vokal.

Ova tradicionalna izložba, na kojoj se predstavljaju članovi Bel-arta, pruža dubok i raznolik pogled na zimu kroz 15 jedinstvenih umjetničkih izraza i različite stvaralačke tehnike.

Svaki umjetnik je donio svoje autentično viđenje zimske idile, istražujući aspekte ovog godišnjeg doba i njegove specifičnosti. Tehnike poput akrila omogućavaju intenzivne boje i oštre linije, stvarajući snažan dojam zimske atmosfere. S druge strane u oku promatrača, ulje na platnu može pružiti dubinu i teksturu koja doprinosi bogatstvu svakog prikaza. Suhi pastel i akvarel, sa svojom mekoćom i fluidnošću, interpretiraju nježnost zimske scene. Ovaj kolektivni napor likovnih elemenata stvara mozaik boja i emocija koje se prepliću kroz čitavu izložbu. Gledajući kroz oči nadasve različitih umjetnika, promatrači mogu doživjeti zimu kao tihu i mirnu, ali istovremeno energičnu i dinamičnu. Svaki rad nosi sa sobom priču i emotivni ton svoga autora, stvarajući dublje razumijevanje i povezanost sa zimskim pejzažima i likovima koje umjetnici prikazuju.

Izložbom ne samo da se promovira kreativnost lokalnih slikara, već se pruža i prilika za promatranje i uživanje u različitim izrazima umjetnosti. Boje zime postaju tako jezik koji povezuje umjetnike i publiku u zajedničkom doživljaju ovog inspirativnog godišnjeg doba.

Na kraju otvorenja, gospodin Vajda ispred Likovne udruge Bel-art Belišće darivao je organizatore i sudionike u programu.

Izložba je otvorena do kraja prosinca.

Tekst: Tin Lacković, Vlasta Putar
Foto: Tin Lacković, Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content