Novosti|

U subotu, 3. srpnja 2021. godine, u Belišću je, ispred Gradske uprave svečano otvorena izložba slika „Metanoja“ uglednog hrvatskog likovnog umjetnika, akademskog slikara Tihomira Lončara. Izložba je upriličena u organizaciji Grada Belišća i Župe sv. Josipa Radnika Belišće.

Program otvorenja vodio je prof. Branko Matišić koji je upoznao prisutne s likom i djelom Tihomira Lončara. Prigodne riječi okupljenima su uputili predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Domagoj Varžić i fra Branko Janjić, a posjetiteljima se obratio i sam autor, Tihomir Lončar, zahvalivši organizatorima i svim okupljenima na dolasku. U glazbenom dijelu nastupio je gudački kvartet iz Osijeka, a na samom početku Mislav Matišić pročitao je prigodnu pjesmu kao uvod u program otvorenja izložbe.

Ovom izložbom prikazano je 40 autorovih slika te svi ljubitelji umjetnosti imaju prigodu pogledati slike iz starije autorove faze iz 1984. i 1985. godine s realističnim pejzažima, ciklusa Tri godišnja doba te iz ciklusa Oslobođenja s 20 djela u kojima prevladava duhovno.

Izložba je organizirana u sklopu manifestacije „Mali grad-veliki ljetni doživljaj“, a može se pogledati  u predvorju Gradske uprave do 6. kolovoza.

Tihomir Lončar rođen je u Vinagori 1953. godine. Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Zagrebu 1974. Iste godine upisao je zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti. Diplomirao je 1980. u klasi Vasilija Jordana. Prvu samostalnu izložbu priredio je 1985. Od tada je priredio više od 30 samostalnih izložbi, od kojih su najznačajnije velika monografska izložba u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu 1993. i izložbu Tri godišnja doba u Umjetničkom paviljonu 1999. godine. U izdanju Konture 1995. godine izlazi monografija Tihomira Lončara kojoj je autor Stanko Špoljarić, a 2000. godine izlazi druga monografija autora Vladimira Vlade Bužančića, a treća monografija autora Nikole Albanaže izdana je 2008. godine. Godine 2009. o njegovom je stvaralaštvu snimljen dokumentarni film pod nazivom Drugi čovjek. Tihomir Lončar živi i djeluje u Zagrebu. Jedan je od osnivača neformalne umjetničke Grupe Contra.

Foto: Efekt media

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content