Novosti|

Proteklog vikenda, 27. i 28. listopada 2017. godine, na prostoru vatrogasnog spremišta DVD-a Našice održan je trening u Simulatoru plamenih udara, gdje je među polaznicima s područja naše Županije bilo po 2 operativna članova DVD-a Belišće i Veliškovaca.

U organizaciji Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, započelo je osposobljavanje u petak u večenjim satima s predavanjima o simulatoru i opasnostima, a u  subotu cjelodnevna aktivnost, gdje se obavljaju 4 ulaska u simulator te vježbe na poligonu.

Ovo je treća godina u kojoj se obavlja ovakva vrsta osposobljavanja, a radi se o simulaciji stvarnih uvjeta požara u zatvorenom prostoru, gdje vatrogasaci, na siguran i u uvjetima najbližima stvarnoj intervenciji, mogu osjetiti utjecaj vatre i dima te naučiti kako se boriti protiv njih.

Ovakav način osposobljavanja i stjecanja vještina veoma je koristan kako bi se u stvarnim intervencijama pronašao najbolji postupak za rješavanje cjelokupne požarne situacije, a ne ugrožavajući život vatrogasaca, koji u intervencijama obavljaju ulazak u zatvorene prostore.

Sa uspjehom i pohvalom instruktora, obuku su prošli operativni članovi: Jasna Vrbanić, Ivan Kovačević, Ivan Torjanac i Josip Katušić, a koji su prethodno morali steći specijalnost “Rad s aparatima za zaštitu dišnih organa”.

Obuka je bila zahtjevna u pogledu znanja korištenja opreme i fizičke izdržljivosti.

Tekst: Dubravko Čovčić, zapovjedni/tajnik VZG Belišće

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content