Novosti|

Svake godine 10. listopada obilježava se Svjetski dan mentalnog zdravlja. Rješenje o tome donijela je Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom još 1992. godine.

Svrha obilježavanja je podizanje svijesti o zaštiti mentalnog zdravlja ali i pružanje prilike osobama, organizacijama i institucijama da promoviraju svoj rad i u suradnji sa zajednicom rade na poboljšavanju uvjeta za pružanje odgovarajuće zaštite mentalog zdravlja. Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja odvija se pod sloganom: “Mentalno zdravlje kao globalni prioritet”.

Provodeći projekt “Zajedno za mentalno zdravlje“, koji sufinancira Grad Belišće, udruga PUKS – Podrška u kriznim situacijama organizirala je okrugli stol na istu temu koji se održao upravo 10. listopada u Kazališnoj kavani Belišće.

Na okrugli stol odazvale su se i sudjelovale psihologinje Ana Bulut Pek, (Centar za socijalnu skrb Valpovo), Marija Mandić (Općinski sud Osijek), Tea Ožegović, (Centar za socijalnu skrb Valpovo) i Višnja Šamadan (Centar za pružanje usluga u zajednici „Klasje“).

Progovorili smo o temama kao što su pojam i značenje mentalnog zdravlja, koja je uloga psihologa u raznim institucijama, s kojim se izazovima susreću u svom radu, kako jačati vlastito mentalno zdravlje, kakvo je mentalno zdravlje djece i mladih, kako očuvati mentalno zdravlje i u trećoj dobi,  što nam je donijela pandemija, kakvu podršku možemo pružiti jedni drugima, kako odgovoriti na izazove krize u kojoj živimo i sl.

Istaknuli smo pozitivne primjere u našoj zajednici koji ukazuju na kvalitetu u području mentalnog zdravlja, ali i područja koja treba osnažiti. Psihologinje su odgovorile na brojna pitanja slušatelja, te smo donijeli nove smjernice i prijedlog aktivnosti za osnaživanje naše lokalne zajednice u području podrške i promocije zaštite mentalnog zdravlja.

Ovim putem zahvaljujemo se svima na aktivnom sudjelovanju na okruglom stolu, također i Gradu Belišću što financijski podupire naše projekte na području podizanja kvalitete života u našoj lokalnoj zajednici te zaštiti i unaprjeđenju mentalnog zdravlja.

Vanesa Šerić, predsjednica udruge PUKS – Podrška u kriznim situacijama

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content