Novosti|

S početkom manifestacije Mjesec hrvatske knjige, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće, započele su i nove aktivnosti. Tako je na samom početku Mjeseca knjiga, točnije 15. listopada 2021. godine održano dva događanja. Prvo je bilo otvorenje Sajma otpisanih i poklonjenih knjiga gdje građani mogu kupiti knjige za 5 kuna, a nakon toga, svi zainteresirani mogli su doći poslušati putopisno predavanje Ivana Bertoka iz Đakova pod nazivom Jug Afrike-drugi planet.

Mladi Ivan Bertok proputovao je do sada više zemalja, a nakon Amerike, na red je došla i Afrika. Tako je početkom 2020. godine boravio na samom jugu Afrike. Posjetio je državu Zimbabve, nekadašnju Rodeziju te se iznenadio političkom, gospodarskom i ekonomskom situacijom koja tamo vlada u 21. stoljeću. Osim korisnih savjeta o putovanju kroz južnoafričke zemlje, posjetiteljima je pružio širu sliku i prikaz društva u Zimbabveu, ali ukazao i na brojne probleme s kojima se ta država suočava. Neki od njih su nezaposlenost (94%), kontinuirana inflacija, krivolov, zapuštene farme te ugnjetavanje bijelog stanovništa, kojeg je tamo ostalo svega 1% od ukupne populacije Zimbabvea. Rodeziju su nekad zvali afričkom košarom kruha zbog velikog priljeva prihoda i izvoza žita, duhana i kukuruza prema svjetskom tržištu, dok je danas stanje daleko drugačije, Zimbabve uvozi tuđe proizvode.

Bez obzira na sve, Bertok je istaknuo mnoge prirodne ljepote i gostoljubivost ljudi kod kojih je odsjeo te ljubaznost mnogih koje je upoznao. Očarali su ga beskrajni predjeli te daleke zemlje te je velik dio puta proveo u područjima gdje vlada prioda i gdje divlje afričke životinje slobodno hodaju. Lovio je ribu na rijeci Zambezi, posjetio nacionalne parkove, poznatu branu Karibaka i Viktorijine slapove koji su jedno od sedam svjetskih čuda.

Za kraj, autor je knjižničarkama poklonio svoje proizvode od meda, a ravnateljica Vlasta Putar uručila je gostu također mali znak pažnje za tako divno održano predavanje.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content