Novosti|

U Gradskoj knjižnici i čitaonici na divan je način predstavljena ukrajinska nacija, kultura, običaji, ali i hrana. U sklopu projekta Nacije kroz lonac i poklopac, a u suradnji s belišćanskom udrugom Podrška u kriznim situacijama (PUKS), održana je Ukrajinska večer „УКРАЇНА“ gdje su u programu sudjelovale i raseljene osobe iz Ukrajine koje prebivaju na području grada Belišća.

Na samom početku sve prisutne pozdravila je dogradonačelnica Ljerka Vučković i Ukrajinka Tatiana Ore te ravnateljica Knjižnice koja je predstavila sam projekt. Više o Ukrajini ispričala je Sunčica Nižetić, članica i volonterka udruge PUKS, koja je također dobila nagradu u ovoj godini u kategoriji volonter godine grada Belišća i Lokalnog volonterskog centra Zvono.

Svi posjetitelji mogli su uživati u prikazivanju desetak ukrajinskih gradova i njihovih znamenitosti, ali i sadašnjeg stanja i aktualne situacije u tim gradovima. Mali Ukrajinci koja borave na području grada Belišća raznježili su tako sve prisutne poznatom ukrajinskom božićnom pjesmom i stihovima dječjih pjesmica. Odrasli koji kao raseljene osobe iz Ukrajine prebivaju na području grada Belišća pokazali su svoja kulinarska umijeća te sve iznenadili finim okusima boršča, varenika u slanim i slatkim varijantama, piroškama s mljevenim mesom, kuhanim vinom te voćnim, domaćim čajem za djecu. Svi su kušanjem okrijepili i dušu i tijelo. 

Program je financiran uz pomoć Ministarstva kulture i medija, Osječko-baranjske županije te Grada Belišća. Ovaj projekt je značajan jer potiče kulturna događanja u maloj sredini grada Belišća, a istovremeno okuplja nacionalne manjine koje su nekad davno pronašle svoj dom u tom gradiću te se na taj način kreira suradnja između različitih kultura i pokazuje da je to moguće u Republici Hrvatskoj, u 21. stoljeću.

Kroz ovaj projekt zadovoljava se kulturna potreba narodnosti i nacionalnih manjina, potiče različite oblike stvaralaštva i potiče razvitak kulture (kulturnih događanja) u malim sredinama gdje je u središtu priče mali čovjek.

Tekst: Vlasta Putar
Foto: Goran Dojkić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content