Novosti|

„DANI TEHNIKE“ održani su u subotu 1. lipnja 2019. godine od 9,00 sati na pomoćnim terenima Nogometnog kluba Belišće.

Iako su oblaci prijetili cijelo dopodne, nekoliko stotina Belišćana posjetilo je postavljene štandove gdje su svoje radove, tehničke tvorevine, uređaje, pehare, medalje i ostala priznanja postavili  sudionici ove manifestacije. Osim udruga iz ZTK Valpovo-Belišće, prijavili su se i gosti iz Zajednice tehničke kulture OBŽ, ZZTK CTK Dubrava i Aero kluba „FENIX“ Cerić. Svečano otvorenje manifestacije bilo je u deset sati, kada je počasni predsjednik ZTK Valpovo-Belišće, gospodin Dragan Milec, prigodnim govorom pozdravio goste, sudionike i građane na ovoj manifestaciji. Istaknuo je 70 godina rada i djelovanja tehničke kulture i oslonac u radu na dva grada. Posebno mjesto u radu imaju udruge i mentori i zaposleni u tehnici koji prenose najnovija svjetska tehnička postignuća na najmlađe u radionicama CTK.
Nazočne je pozdravio i tajnik ZTK OBŽ gospodin Ivo Grgić te naglasio da je riječ o 16. danima tehnike i vrijednim ostvarenjima i aktivnostima ZTKVB.
Dogradonačelnik grada Valpova, gospodin Hrvoje Gašparović pozdravio je okupljene ispred grada Valpova.
Dogradonačelnik grada Belišća, gospodin Domagoj Varžić pohvalio organizaciju ove manifestacije u Gradu Belišću i istaknuo posebnu važnost rada s djecom i mladima u radionicama Centra tehničke kulture.
Posjetioci su mogli vidjeti izložene makete, modele, tehničke naprave, rakete i druge tehničke tvorevine koje su napravljene u tehničkim radionicama ili služe za rad naših udruga. Gosti iz ZTK OBŽ i mentori CTK Valpovo-Belišće održali su prezentaciju rada 3D printera i omogućili posjetiteljima rad u radionicama elektronike, robotike i modelarstva. Najmlađi fotografi izložili su svoje fotografije na baneru dugom 12 m. Dronovi i automobili na daljinsko upravljanje sa prijenosom slike na naočale bili su posebna atrakcija. Najmlađi su dobili balone la logotipom tehnike i zmajeve koji su poletjeli belišćanskim nebom.
Radio amateri demonstrirali su rad svojim uređajima.
Vremenski uvjeti utjecali su na broj natjecatelja u raketarstvu. Trinaest natjecatelja imalo je po dva starta sa raketama sa trakom (strimerom) – S6A.
Prvo mjesto osvojio je Tin Salopek, a drugo Jakov Halambek iz Zagreba. Treće mjesto pripalo je Luki Šimiću iz Cerića.
Ovom prilikom treba istaknuti i sve one koji su omogućili održavanje ove manifestacije: Grad Belišće, Grad Valpovo, Hrvatski astronautički i raketni savez, NK Belišće, TZ Belišće, Kombel Belišće te radijski pokrovitelj Gradski radio Belišće.

Manifestacija predstavljanja aktivnosti vezanih za Zajednicu tehničke kulture održava se konstantno šesnaest godina krajem školske godine. „Dani tehnike“ i osmišljeni su kao dio promocije rada tehničkih udruga i radionica Centra tehničke kulture, a ulazi u redovne aktivnosti i Plan javnih potreba Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće.
Dani tehnike nastaviti će se u OŠ u Belišću i u Dječjem vrtiću u Belišću.
Dani tehnike nastavljaju se u Valpovu „Ljetom u tehnici“ od 1. do 5. srpnja u Domu tehnike u Valpovu.

Tekst: Dragan Francuz

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content