Novosti|

U subotu 26. svibnja 2018. godine u Belišću je, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće, održana manifestacija tehničkog stvaralaštva „Dani tehnike“.

Ova se manifestacija održava kontinuirano već 15 godina, vremenikom planirana krajem školske godine.

Osmišljena je kao zaokružena tehničko-promidžbena aktivnost rada tehničkih udruga i radionica Centra tehničke kulture, a sastavni je dio redovitih aktivnosti kroz Plan javnih potreba Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće.

Bila je to prigoda da se javnosti pokažu, uprizore i promoviraju aktivnosti brojnih tehničkih sadržaja članica Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće, ali i gostiju, pridruženih iz drugih centara tehničke kulture naše županije Osječko-baranjske i susjednih županija.
Osim organizatora ZTK Valpovo-Belišće na Danima tehnike predstavilo se još 15 sudionika:
Aeroklub Osijek, Astronomsko društvo „Anonymus”, Autoklub „Valpovo” Valpovo, CTK Valpovo-Belišće, Društvo energetičara Belišće, Društvo kemičara i tehnologa Belišće, Društvo strojarskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Belišće, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, Fotoklub Valpovo, Informatički klub „Hal“ Valpovo, Kajak klub „Belišće” Belišće, CTK Čeminac, Radio klub “Belišće” Belišće, OŠ Tin Ujević Osijek, SOS Dječje selo Ladimirevci i CTK Grada Osijeka.

Srdačnu dobrodošlicu i pozdrav svim nazočnima uputio je aktualni predsjednik Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće Zvonko Borić, a manifestaciju je, uz motivacijski pozdravni govor, otvorio zamjenik gradonačelnika Domagoj Varžić. Pohvalio je organizaciju i istaknuo posebnu važnost rada s djecom i mladima u radionicama Centra tehničke kulture.

Manifestaciji su nazočili i počasni predsjednik Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće, Dragan Milec i predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Osijeka, Antun Šikić – Šika.

Posjetitelji su mogli vidjeti izložene makete, modele, tehničke naprave, rakete i druge tehničke tvorevine koje su pod vodstvom ovlaštenih mentora izrađene ili sklopljene u tehničkim radionicama i najčešće im služe kao operativni modeli.

Predstavnici ZTK Osječko-baranjske županije održali su prezentaciju rada 3D printinga, postavljena je izložba fotografija „Industrijska arhitektura u Belišću“ koju je FK Valpovo odradio kao radionicu prije desetak godina.

Voditelj radionice robotike CTKVB, Tomislav Kudeljnjak, predstavio je dvije daljinski samoupravljive bespilotne letjelice malih dimenzija (drona) i pokazao njihove brojne mogućnosti, Marijan Antolović, mentor u radionici robotike i elektronike izložio je edukacijski robot mBot i micro bitove.

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće  posebno je ponosna na dolazak i izložbu predstavnika Fakulteta informatike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka (FERIT-a).

U okviru “Dana tehnike”, pod vodstvom mentora za raketarstvo, Zvonimira Hajnca, kao izdvojena tehnička disciplina održan je i 6. Kup raketara Belišće 2018.godine.  Za ispaljivanje raketa S6A, sa trakom, prijavilo se trinaest natjecatelja. Najduži let ostvarili su Dominik Pajkurić iz CTK Osijek (zlatna medalja), Mihaela Radić iz AK Osijek (srebrna medalja) i Filip Maletić iz CTK Osijek (brončana medalja).

Ovom prilikom treba istaknuti i sve one koji su omogućili održavanje ove manifestacije: Grad Belišće, Grad Valpovo, Hrvatski astronautički i raketni savez, NK Belišće, TZ Belišće, Kombel Belišće te radijski pokrovitelji Gradski radio Belišće i Hrvatski radio Valpovština.

I ove su godine Dani tehnike opravdali svoju svrhu i zajednički cilj održavanja. Velik broj građana pohodio je ovu tehničku priredbu, pratio pokazne izloške i zapažene učinke nazočnih udruga, posebice radionica CTK Valpovo-Belišće koje okupljaju njihovu djecu i unuke, danas mališane, a sutra buduće tehničare i inženjere. Zahvaljujući i ovakvim javnim manifestacijama njih je sve više u radionicama.

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće i ovoga se puta, pod vodstvom tajnika Dragana Francuza, pokazala kao izvanredan organizator, a grad Belišće kao dobar domaćin koji je kroz model plana javnih potreba postao aktivan zagovornik, ali i promotor tehničke kulture.

 

Tekst: Dragan Milec, počasni predsjednik ZTK Valpovo-Belišće
Foto: Zaim Saljiji

 

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content