Novosti|

Četvrtak je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Belišće vrlo često namijenjen za razne radionice, stoga je i ovoga četvrtka, 22. listopada 2020., održana jedna zanimljiva edukativna radionica. Oni koji su sudjelovali na njoj naučili su što su to neurobičke vježbe, a o svemu tome naučio ih je Igor Štavlić iz Požege. On se godinama bavi neurobikom, kako kroz osobnu edukaciju, tako i kroz edukaciju drugih, primjenjujući znanstvena uporišta o neurobici u svakodnevnom životu i radu. Igor, inače po profesiji ekonomist, izuzetno je svestranog karaktera pa se, uz svoju profesiju, bavi neurobikom, ekološkom poljoprivredom te proučavanjem i distribucijom eteričnih ulja. Belišćanskoj publici svijet eteričnih ulja predstavio je sam Igor, zajedno sa svojom sestrom Jasminkom, na predavanju koje je održano u Knjižnici početkom ove godine. Svoje drugo gostovanje u Knjižnici odlučio je posvetiti temi neurobičkih vježbi.

Ukratko, to su vježbe koje uključuju svih pet osjetila i na taj način potiču rast novih neuronskih veza u različitim dijelovima mozga, jačaju živčane stanice i proizvodnju moždanih hranjivih tvari koje poboljšavaju pamćenje. Ne zahtijevaju veliki napor niti posebno vrijeme. Ima ih na desetke, a neke od najzabavnijih izvode se obavljanjem uobičajenih postupaka na nove načine kao, npr., izvođenje radnji nedominantnom rukom, mijenjanje izgleda okoline, udisanje novih mirisa i slično. Neke od navedenih vježbi odradili su i sudionici ove radionice.

Tijekom cijele radionice Igor je stalno naglašavao da je neurobika tehnika pomoću koje možemo poboljšati cjelokupni život tako da se ono isto uvijek radi na drukčiji način i pri tome je neizmjerno važna prisutnost u sadašnjem trenutku.

Tekst: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće
Fotografije: Gradska knjižnica i čitaonica Belišće, Mato Jerkić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content