Grad za mlade, Novosti|

Projektom je obuhvaćeno više od 290 djece, čime je dokazana jasna potreba za nastavkom produženog boravka u DV Maslačak

Trideset mjeseci je jako brzo prošlo, ali vjerujemo da ovo nije kraj. Zaključio je to na Završnoj konferenciji vrijednog projekta Zdenko Glasovac, ravnatelj Dječjeg vrtića Maslačak, Belišće, ujedno najavljujući i moguću novu fazu. Riječ je o projektu “Maslačak – prijatelj djece”, kojim je prije svega osiguran produženi boravak na razini sva četiri objekta ove odgojne ustanove, odnosno u Belišću, Gatu, Petrijevcima i Bizovcu. Ondje je s jedne strane roditeljima omogućeno zbrinjavanje djece i van redovnog radnog vremena vrtića, a uz opremanje prostora za organizaciju novih programa, organiziran je i čitav niz edukacija za odgojitelje i suradnike, čime je razina profesionalnog rada s djecom podignuta na još višu razinu.

Projekt namijenjen djeci, ali i roditeljima

– Važno je da smo se umrežili s novim suradnicima i poslovnim partnerima tijekom proteklih 30 mjeseci, a unatoč svim očekivanjima, projektom je naposljetku obuhvaćeno preko 290 djece koja su koristila usluge produženog boravka. U tome svemu su i reakcije roditelja izvrsne, što nam dokazuje da zbilja postoji potreba za ovakvim programom – naglasio je ravnatelj Glasovac, ističući kako je Dječji vrtić Maslačak, Belišće uz pomoć ovog projekta izašao ususret brojnim roditeljima koji rade smjenski ili imaju razne popodnevne obaveze, stoga im dodatna 2 do 3 sata u produženom boravku mnogo znače. Ravnatelj DV Maslačak, Belišće je nakon uvodnog govora podijelio zahvalnice svim partnerima i suradnicima, među kojima je bio i Grad Belišće.

Aktivnosti, edukacije i nabava opreme

Belišće je grad prijatelj djece i ima vrtić koji je prijatelj djece. Stoga smo izuzetno sretni i zadovoljni što je realiziran ovaj projekt koji je omogućio zapošljavanje i nabavku određene opreme, a sve s ciljem unapređenja kvalitete usluge koje naš vrtić pruža svojim korisnicima. Nadamo se da će biti odobren i nastavak ovog projekta, kako bismo omogućili kvalitetnu uslugu za korisnike vrtića, ali i daljnje zapošljavanje za sve odgojitelje i učitelje koji su zainteresirani i žele sudjelovati u ovakvim projektima – otkrila je Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Grada Belišća, ujedno zahvaljujući svim partnerima, ali i Lokalnoj razvojnoj agenciji Grada Belišća, koja je odrađivala operativne zadatke prilikom prijave, ali i provedbe projekta.

Uoči podjele zahvalnica i prigodnog domjenka, prezentaciju o rezultatima i dosezima projekta održala je Tamara Grgić, voditeljica projekta “Maslačak – prijatelj djece”, koja je otkrila sve aktivnosti. Naime, uz opremljena vanjska igrališta u Belišću, Petrijevcima i Gatu, u vrijednosti od 320 tisuća kuna, nabavljeno je i multifunkcionalno vozilo koje namijenjeno za prijevoz hrane, a ostaje u trajnom vlasništvu DV Maslačak, Belišće. Pokraj toga, u vrijednosti od 52 tisuće kuna opremljena je i soba za senzornu integraciju koja je namijenjena djeci s poteškoćama u razvoju, a koja konstantno pokazuje svoju vrijednost u redovnim odgojnim programima u kojima su integrirana i djeca s razvojnim poteškoćama. Naposljetku, uz redovne radionice za djecu, u sklopu projekta je održano 7 edukacija odgojiteljica – za one iz redovnog programa vrtića, ali i onih iz produženog boravka, koje su nakon svake edukacije dobile potvrdu o sudjelovanju i dovršetku edukacije.

Naposljetku se prisutnima obratila i korisnica usluga produženog boravka, Vedrana Vujnović, majka djeteta koje je učestalo koristilo pogodnosti projekta Maslačak – prijatelj djece. “Zahvaljujem na ovoj mogućnosti dovođenja djeteta u produženi boravak, to mi je kao samohranom roditelju, uz noćne smjene i neplanirane promjene, iznimno pomoglo. Vrijedna je činjenica da roditelj zna da mu je dijete na sigurno u popodnevnim satima i to na mjestu na kojemu uživa, uči i razvija svoje sposobnosti s tetama, kako na grupnoj, tako i na individualnoj razini, jer se djeca često tek u takvim uvjetima odvaže na učenje novih stvari”, zaključila je Vedrana, s nadom da će se takva isprobana praksa nastaviti i u idućoj pedagoškoj godini.

Više od 3,1 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda

Na kraju treba podsjetiti da je projekt “Maslačak – prijatelj djece“  sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna je vrijednost projekta 3.178.244,06 kuna, koliko iznosi i EU sufinanciranje projekta (100%). Razdoblje provedbe projekta je 30 mjeseci, od 15. siječnja 2019. do 15. srpnja 2021. godine. Nositelj projekta je Dječji vrtić Maslačak, Belišće, a partneri su Grad Belišće, Općina Bizovac i Općina Petrijevci.

Marko Mandić

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content