Novosti|

I dok je prošli tjedan u Belišću bio u znaku papirne industrije, strojarstva i energetike, ovaj je tjedan u znaku belišćanskog vrtića. Na 3. sjednici Gradskog vijeća grada Belišća, koja je održana u petak, 9. srpnja, najznačajnija tema se odnosila na Dječji vrtić Maslačak Belišće, a većinom glasova vijećnika (izuzev dva suzdržana vijećnika HDZ-a), usvojena je odluka o povećanju broja djece u sljedećoj pedagoškoj godini, što donosi i nova zapošljavanja, te je usvojena odluka o provedbi ulaganja u projekt izgradnje novog dječjeg vrtića u Bistrincima.

Podsjetimo, 30. lipnja potpisan je ugovor za izgradnju stroja za prvu tvornicu tissue papira u Hrvatskoj, a 1. i 2. srpnja održan je međunarodni kongres Klastera papirne industrije, strojarstva i energetike. Ovaj tjedan se većina važnih događaja vrti oko belišćanskog vrtića, kojem je 7. srpnja uručena plaketa za najljepši gradski vrtić u 2020. godini (isto je priznanje vrtić osvojio i godinu ranije), dok je na Završnoj konferenciji projekta “Maslačak- prijatelj djece” najavljena mogućnost produženog boravka i u budućnosti.

Čestitajući vodstvu vrtića, ali i svima uključenima u rad ove odgojno-obrazovne ustanove na dosadašnjim rezultatima, gradonačelnik Belišća Dinko Burić je u izjavi za medije rekao kako se kapaciteti s ovogodišnjih 226 djece, u sljedećoj pedagoškoj godini povećavaju na 253 predškolaca.

-To je 27 djece više odnosno povećanje od gotovo 12% povećanje upisnih kapaciteta, a vrtić i dalje ostaje besplatan. Za to trebamo osigurati sredstva, ali i za zapošljavanje nužnog stručnog i pomoćnog osoblja kako bi pedagoški standardi bili zadovoljeni, rekao je belišćanski gradonačelnik, pojašnjavajući odmah i na što se odnosi projekt izgradnje novog vrtića, koji će biti u sklopu Maslačka, ali u Bistrincima.

Naime, 16. srpnja otvaraju se prijave na natječaj iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2014. do 2020. godine, za što je Grad Belišće ima pripremljenu dokumentaciju, dok građevinska dozvola postoji već dvije godine.

-Uvjereni smo da ispunjavamo sve kriterije. Nadamo se da ćemo izgradnjom novog dječjeg vrtića, koji prema uvjetima PRR-a ne može biti u naselju koje ima više od 5.000 stanovnika te smo se zato odlučili za Bistrince, koji će imati kapacitet za 80 djece i na taj način želimo za buduće razdoblje riješiti pitanje neupisane djece s područja Grada Belišća, zato što u matičnom vrtiću u Belišću i u područnom u Gatu nema mjesta, rekao je gradonačelnik Belišća Dinko Burić.

Prema materijalima s Gradskog vijeća grada Belišća, vrijednost projekta izgradnje vrtića u Bistrincima iznosi 9.375.000 kuna, a natječaj PRR-a predviđa financiranje u 100-postotnom iznosu, dok će vrijednost investicije iznad najviše vrijednosti potpore, Grad Belišće financirati vlastitim sredstvima.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content