Novosti|

U travnju je Gradu Belišću odobren još jedan veliki projekt pod nazivom “Novi Polet – izgradnja proizvodnog poduzetničkog inkubatora”, a početna konferencija održana je u četvrtak, 8. srpnja, u velikoj gradskoj vijećnici. Nositelj projekta je Grad Belišće, a partneri su Lokalna razvojna agencija grada Belišća i Poduzetnički inkubator Polet. Projekt se provodi u okviru ITU mehanizma Urbane aglomeracije Osijek, vrijedan je više od 6,3 milijuna kuna, dok potpora iznosi četiri milijuna kuna. Novi Polet – proizvodni poduzetnički inkubator imat će površinu od 730 četvornih metara, od čega će više od 600 m2  biti za proizvodne djelatnosti, odnosno za četiri radionice.

-I dok LRA i Polet imaju svoje aktivnosti unutar projekta, Grad Belišće se najviše bavi samom izgradnjom novog proizvodnog poduzetničkog inkubatora, koji će biti izgrađen u našoj prvoj gospodarskoj zoni kod Karašice, rekla je na predstavljanju projekta zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković, dodavši kako se nada da će Grad Belišće time riješiti potrebe malih poduzetnika i start-upova.

-Omogućit ćemo im prostor u kojem će moći na adekvatan način započeti plovidbu kroz burne vode poduzetništva. Ovakvim ulaganjima dajemo im taj “novi polet“ kako bi u budućnosti oni bili ti koji će otvarati radna mjesta, poručila je zamjenica gradonačelnika Belišća Ljerka Vučković.

Postojeći poduzetnički inkubator, koji je osnovan 2014. godine, predstavila je direktorica Poleta, Karolina Štefan Bugarinović, naglasivši njegovu 100-postotnu popunjenost u devet poslovnih prostora, odnosno u četiri uslužne i pet proizvodnih djelatnosti.

-Upravo ta popunjenost je bila motiv za izgradnju dodatnog proizvodnog poduzetničkog inkubatora. Subvencionirani zakup poslovnog prostora jedna je od najvećih pogodnosti koje pruža Poduzetnički inkubator Polet. Osim toga, poduzetnici su oslobođeni plaćanja komunalnih usluga te grijanja i električne energije koja se dobiva preko solarne elektrane, pojasnila je direktorica Poleta.

Detalje projekta “Novi Polet – izgradnja proizvodnog poduzetničkog inkubatora”, kao i cjelokupnu ideju, predstavio je direktor Lokalne razvojne agencije grada Belišća Mario Marolin.

-Postoji interes na području grada za umrežavanjem akademske zajednice s poduzetnicima i jedinicom lokalne samouprave te želimo da postojeći inkubator postane centar kompetencija. Već su u osnivanju prva dva laboratorija u “starom” Poletu, tako da će i novi poduzetnički inkubator rezultirati time da svi oni koji budu radili na istraživanju, na novim tehnologijama, u industriji koja je važna za grad Belišće, poput papirne industrije, strojarstva i energetike, imaju dodatne kapacitete i prostore u novom inkubatoru, rekao je Marolin, koji je najavio i treći poduzetnički inkubator u Belišću.

-Već imamo idejno rješenje, potrebe su velike, o čemu govori i činjenica da smo već popunili novu poduzetničku zonu koja je nedavno otvorena. Ono što mi želimo napraviti jest cijeli ciklus razvoja poduzetništva, od razvoja infrastrukture i poduzetničkih potpornih institucija, kako bi svi naši poduzetnici imali centar znanja koje će dobiti kroz profesore sa FAZOS-a, FERIT-a i svih fakulteta s kojima surađujemo. Tu je i potpora Grada Belišća, koji ulaže značajan napor i energiju kako bi se pokrenuo novi poduzetnički val, čemu svjedoči i nedavni kongres Klastera papirne industrije, strojarstva i energetike, zatim potpisivanje ugovora o izgradnji nove tvornice, ugovora o izradi stroja za proizvodnju tissue papira te naručivanje edukacijskih strojeva koji će za koji mjesec doći u Belišće i na kojima će poduzetnici steći znanje i nastaviti s radom u nekim drugim poduzetničkim aktivnostima i vodama, zaključio je Marolin.

Nakon predstavljanja projekta “Novi Polet-izgradnja proizvodnog poduzetničkog inkubatora”, prof. Željko Hederić s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija govorio je o znanstveno – istraživačkom laboratoriju, odnosno sinergiji Grada Belišća i FERIT-a Osijek kroz industrijska istraživanja iz područja pogona, obnovljivih izvora i transporta, a svoje tvrtke su predstavili i drugi stanari belišćanskog Poduzetničkog inkubatora Polet, Neven Svalina iz tvrtke Centurion te Filip Novoselnik iz tvrtke Protostar Labs.

Tekst: Monika Đogaš, Gradski radio Belišće
Foto: Tin Lacković

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content