Novosti|

Baš kako i stoji u nazivu trodnevne manifestacije, uistinu je milina bilo u Etno selu Bocanjevci od 21 do 23. lipnja na 13. smotri folklora „Bocanjevci alaj ste milina“.

U petak, 21. lipnja održana je čobanijada na kojoj je nastupilo ukupno 29 natjecatelja. Ocjenjivačka komisija u sastavu Branimir Čolaković, Damir Vučetić i Davor Vuksanić nisu imali nimalo lagan zadatak na svjetskom prvenstvu amatera, kako još od milja nazivaju ovu čobanijadu u Bocanjevcima jer se na njoj osim kvalitetnih sastojaka koji se nalaze u kotliću moraju ponijeti i dobre vibracije te pravu ekipu koja će natjecatelje i sve prisutne pratiti cijelo vrijeme. Najboljima su se pokazali Velimir Babić na prvom, Melita Zečević na drugom te ekipa Hrvatske pošte Valpovo na trećem mjestu. Sve prisutne zabavljao je tamburaški sastav Čuvari noći.

Drugog dana manifestacije, 22. lipnja, unatoč olujnom nevremenu i vremenskim neprilikama zbog kojih je program kasnio gotovo sat vremena,  po prvi puta održao se festival ženskih vokalnih skupina pod nazivom „Kad zapjevam ja i moja druga“. Festival je otvorila zamjenica gradonačelnika grada Belišća Ljerka Vučković, a među nazočnima bili su i predsjednik Gradskog vijeća grada Belišća Dario Fletko, župnik Zvonko Mrak te župni vikar Josip Erjavec. Za naslov najbolje natjecalo se ukupno sedam skupina: Klapa Certissa iz Đakova, ŽVS Đakovčanke, ŽVA Sotelia iz Huma na Sutli, ŽVS Kreketuše iz Vinkovaca, ŽVA Corona iz Sarajeva, ŽVS Klencarice iz Zagreba te ŽPS Druge iz Strizivojne, dok su domaće djevojke ŽVS Bocanjevčanke prema propozicijama natjecanja nastupile u revijalnom dijelu.

Stručni žiri u sastavu Aleksandra Cvidrak Čeliković, Vesna Svalina, Marijana Matijević i Želimir Sušić za najbolje je odabrao članice ŽVA Sotelia, dok su drugo mjesto zauzele ŽVA Corona te ŽVS Đakovčanke na trećem mjestu. Nagradu publike ponijela je također skupina Sotelia iz Huma. Da i muški dio populacije bude zastupljen, pobrinuli su se članovi TS Traženi koji su nakon festivala zabavljali sve prisutne.

U nedjelju, 23. lipnja, zadnjeg dana manifestacije, već po tradiciji održana je međunarodna smotra folklora na kojoj su nastupili KUD Horvati iz Zagreba, HKUD Harkanovci, HKUD Valovo 1905, MPD Bocanjevački pajdaši, HKPD S.S. Kranjčević iz Bačkog Brega (Srbija), FS Tradicia Nitra-Dražovice iz Slovačke, KUD Slavonia iz Gornjih Andrijevaca te domaćini KUD Šokadija sa odraslom, odnosno dječjom skupinom koja je i otvorila ovu večer. Bogatsvo narodnih nošnji i tradicijskih plesova i pjesama nikoga od mnogobrojne publike nije ostavila ravnodušnim. Za pravu zabavu do dugo u noć pobrinuli su se članovi TS Fijaker.

Održanom smotrom folklora „Bocanjevci alaj ste milina“ započela je ljetna manifestacija Grada Belišća i Turističke zajednice grada Belišća pod nazivom „Mali grad, veliki ljetni doživljaj“, koja traje sve do konca kolovoza.

Tekst: Bojan Vuksanić
Foto: Zaim Saljiji

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content