Novosti|

Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće održala je svoju redovnu izvještajnu skupštinu 17. ožujka 2016. godine u Hotelu “Villa Valpovo”. Skupštinu čine po dva predstavnika iz svake udruge članice ZTKVB (devet udruga tehničke profilacije) te po jedan predstavnik sekcija (Centar tehničke kulture Valpovo-Belišće i Informatička škola “Page”). Skupštini se odazvalo 17 zastupnika, gosti i mentori u radionicama CTK.

Predsjednik ZTKVB, gospodin Goran Kurtović, pozdravio je nazočne članove skupštine, mentore i uvažene goste: Pavicu Majdenić, zamjenicu gradonačelnika i  mr.sc. Lidiju Maurović-Košćak ispred Grada Valpova i Ljerku Vučković, zamjenicu gradonačelnika Belišća.

Gospodin Kurtović zahvalio je predstavnicima Gradova Valpova i Belišća na prepoznavanju aktivnosti udruga i rada s djecom i mladima u okviru Zajednice tehničke kulture. Sredstva koja su gradovi izdvojili za Plan javnih potreba u tehničkoj kulturi uvelike su doprinijela poboljšanju aktivnosti rada s mladima u radionicama CTK.

Sjednica je nastavljena izborom radnih tijela i podnošenjem izvješća o radu Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće te financijskog izvješća za 2015. godinu.

Tajnik ZTKVB Dragan Francuz putem prezentacije prikazao je aktivnosti udruga i sekcija u 2015. godini te na taj način četrdesetak strana pisanog izvješća učinio nazočnima puno zanimljivije. Prezentaciju su komentirali i predstavnici udruga. Naglasak u prezentaciji odnosio se na dobru dugogodišnju suradnju Zajednice i škola u našem okruženju. Ove školske godine će preko 800 učenika proći kroz radionice koje djeluju pri CTK Valpovo-Belišće, a svi osmi razredi već četvrtu godinu za redom nastavnu cjelinu “robotika” odrađuju zahvaljujući mentorima iz Doma tehnike. Izvješća su prihvaćena jednoglasno.

Predsjedavajući skupštine, Goran Kurtović, iznio je u nekoliko minuta viziju aktivnosti i ciljanih aktivnosti u Domu tehnike i ZTKVB u sljedeće dvije godine. Osnovne značajke projekata biti će TRANSFER ZNANJA i RAZVOJ IDEJA I INOVACIJA.

Naglasio je transfer znanja tehničkog, tehnološkog, ekonomskog i poduzetničkog karaktera namijenjenog nezaposlenim mladim osobama, ali i onim starijima koji su se voljni uklopiti u projekt. Programima će se nastojati razvijati pojedinačne aktivnosti u radionicama koje bi trebale nastati iz sadašnjih radionica, ali i kao produkt renoviranja zgrade Doma tehnike. Riječ je o radionicama automatike, robotike, automatske proizvodnje hrane. Radionice elektrotehnike i elektronike, fotografije, filma i multimedije, maketarstva, modelarstva i obrade materijala. Potaknuli bi razvoj radionica za obnovljive izvore energije, proizvodnju bio goriva, arhitekture i tehničko-tehnološkog dizajna te daljinski upravljanim mobilnim sustavima (dronovi). Posebna pozornost posvetit će se Coworking Roomu.

Zgrada Doma tehnike trebala bi biti reprezentativni objekt energetski pasivne zgrade s obnovljivim izvorima energije. “Potencijal za pokretanje i razvoj ovih projekata su članovi naših udruga koji posjeduju znanje i praktično iskustvo koje mogu prenijeti na generacije koje dolaze”, naglasio je predsjednik ZTKVB, “ali za taj projekt potrebna nam je pomoć Gradova Valpova, Belišća, Županije Osječko-baranjske i Hrvatske zajednice tehničke kulture”.

Nakon ovoga izlaganja članovima skupštine obratile su se gošće koje su se vrlo pohvalno izrazile o radu i postignutim rezultatima te obećale nastavak potpore Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće od strane gradova Valpova i Belišća.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content