Novosti|

U vatrogasnom spremištu u Belišću, početkom veljače održana je godišnja izvještajna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belišće, na koju su se, osim članova, odazvali gradonačelnik Zvonko Borić, te predstavnici prijateljskih vatrogasnih društava, no ipak u nešto manjem broju zbog teškoća u prometu koje je stvorio snijeg koji je neprestano padao. Nakon predsjednika DVD-a Belišće Slavka Milekića, sve prisutne je pozdravio zapovjednik Dubravko Čovčić, koji je pročitao izvješće o radu društva tijekom 2011. godine. Gradonačelnik Zvonko Borić posebno je pohvalio rad vatrogasnog društva Belišće kao središnje postrojbe u okviru vatrogasne djelatnosti na razini grada Belišća. U cilju jačanja rada vatrogasne organizacije napomenuo je da se stavlja na raspolaganje kako bi se svi problemi u budućem radu riješili na zadovoljstvo građana Belišća. U rad DVD-a Belišće uključeno je 75 članova – 33 operativna, 15 pričuvnih, 13 djece, 15 članova mladeži i 1.400 podupirućih članova. Prema kvalifikacijskoj strukturi, imamo jednog pripravnika, 19 vatrogasaca, 11 vatrogasaca I. klase, 4 dočasnika, 4 dočasnika I. klase, 4 vatrogasna časnika, 3 časnika I. klase i 1 viši vatrogasni časnik. U prvom dijelu prošle godine belišćanski vatrogasci sudjelovali su na godišnjim skupštinama prijateljskih društava, a cijele su godine surađivali i s drugim udrugama u gradu (Bel-art, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Turistička zajednica…). Dan Svetog Florijana obilježili smo odlaskom na misu, uz domjenak u našim prostorijama. Tom prilikom s nama su bili i dogradonačelnica Marija Ilić, župni vikar fra Branko Janjić i pročelnik Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Osijek Zvonko Grgec, koji je donirao 10 kompleta zaštitnih vatrogasnih odijela za prilaz požarima otvorenog prostora, čija je vrijednost oko 20.000 kuna, izvijestio je Čovčić. U izvješću se osvrnuo i na organizaciju 14. Susreta vatrogasne djece i mladeži, koje je lani po prvi puta održano u okviru Kup natjecanja Hrvatske vatrogasne zajednice za mladež. Na natjecanju je nastupilo 620 natjecatelja i to 27 vatrogasnih ekipa u kategoriji djece i 35 ekipa u kategoriji mladeži, a suđenje su provodila 42 vatrogasna suca.


Nastupom ekipe mladeži mađarskog vatrogasnog društva Magyarboly natjecanje je dobilo i međunarodni karakter. Što se tiče starijih članova, oni su tijekom cijele godine sudjelovali na obukama u teorijskom i praktičnom dijelu, a potreba za intervencijama ukazala se 21 put – belišćanski vatrogasci izašli su na 19 požara, sudjelovali u jednoj tehničkoj intervenciji, te su jednom izašli zbog lažne dojave. U organizaciji Stožera za zaštitu i spašavanje grada Belišća, članovi DVD-a Belišće sudjelovali su u javnoj taktičkoj vježbi „SPAS 2011 Belišće“, na kojoj su sudjelovale sve redovne snage u sustavu zaštite i spašavanja. Ova središnja vatrogasna postrojba i dalje posjeduje vozni park prosječne starosti 24 godine, što dovodi u pitanje kvalitetu protupožarne zaštite u slučaju pojave požara većih razmjera, ali isto tako stvara velike troškove za održavanje vozila u ispravnom stanju. Naš rad ohrabruje novo navalno vozilo marke Mazda sa HDL modulom, a koje se upješno pokazalo u manjim požarima opasnih tvari, a također i na požarima otvorenog prostora, gdje se požaru može mnogo lakše pristupiti i ugasiti. Na požaru stambenog objekta uređaj je pokazao veliku uštedu sredstva za gašenje, a veliku efikasnost u sprečavanju i širenju požara. Iz sredstava podupirajuće članarine koju smo prikupljali kroz nekoliko proteklih godina, nabavljeno je i polovno kombi vozilo za prijevoz osoba i manje količine opreme. Nabavkom kombi vozila ostvarili smo i jedan od uvjeta koji je postavljen pred središnju postrojbu od strane protupožarne inspekcije, naglasio je Čovčić.

Priznanje za više od 50 godina sudjelovanja u radu DVD-a Belišće primili su Antun Sabo, Vinko Bluha, Antun Dukmenić te Stjepan Varga, kojemu se ovo priznanje, na žalost, dodjeljuje posthumno, dok je za 40 godina rada u društvu priznanje dobila Jadranka Karapetrić. Posebno su pohvaljeni i članovi koji su položili ispit za vatrogasca, te time postali članovi operative DVD-a Belišće. To su Marija Konstantinović, Jurica Jurina, Željko Čakalić, Saša Jurišić, Mario Karapetrić, Ivan Harangozo i Matija Crnoja. Također, dodijeljena su priznanja članovima mladeži – njih 12 je položilo za zvanje, kao i članovi koji su potvrdili statuse viših vatrogasnih zvanja. Najaktivnijim operativcem proglašen je Stjepan Pavoković, Adrijan Koljši je bio najbolji u kategoriji mladeži, a među djecom, najaktivniji su bili Mirjam, Marijana i Matea Crnoja (50 vježbi), Valerija Mišković (48 vježbi) te Ana – Marija Fumić (41 vježba). Posebno priznanje uručeno je i Anđelku Kišu, koji je dobio uvjerenje o osposobljenosti za vatrogasnog časnika.

Comments are closed.

Close Search Window
Skip to content